ΛΙΜΝΗ ΚΑΡΛΑ: ΤΗΝ ΑΠΟΞΗΡΑΝΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΞΑΝΑΓΙΝΕΙ.

Γράφει ο Γιώργος Καπετανάκης

Είναι στην μοίρα των ανθρώπων αυτού του τόπου να πληρώνουν μια ζωή τζερεμέδες. Να μη γίνεται τίποτα ολοκληρωμένο, αλλά και αν γίνεται, να είναι για το συμφέρον των λίγων και εύπορων. Παρόλο που πέρασαν 114 χρόνια από την εξέγερση των αγροτών απέναντι στους τσιφλικάδες, θα ονομάζαμε τους  σημερινούς  αγρότες σύγχρονους κολίγους και μάλιστα της ιδιας τους της γη.


Με αφορμή την κακοκαιρία Ντάνιελ που έπληξε και την χωρά μας και η οποία χαρακτηρίστηκε  από τους μετεωρολόγους ακραίο καιρικό φαινόμενο, πλημύρισαν συνολικά 870.000 στρέμματα, με την πλειοψηφία αυτών να είναι αγροτικές εκτάσεις (περίπου το 90%).

Καταστροφές έχει υποστεί όλη η Θεσσαλία, θα σταθούμε όμως στο γεωγραφικό σημείο το οποίο ξαναέγινε μεγάλη λίμνη. Μετά τις πλημμύρες του προηγουμένου Σεπτεμβρίου, που ξανά άφησε εκτεθειμένους οικονομικά και επαγγελματικά τους αγρότες της περιοχής.

Μιλάμε για την αβαθής  λίμνη Κάρλα (Βοιβηίς) ένα κλασικό τεκτονικό βύθισμα 45.000 στρεμμάτων, που δεν είχε σαφή όρια όταν πλημμυρίζει τον χειμώνα, (τις γνωστές σε όλους μας περιοχές των παρακάρλιων), φτάνοντας και ξεπερνώντας πολλές φορές στο παρελθόν τα 200.000 στρέμματα.

Επειδή το θέμα της Κάρλας είναι μεγάλο, μόνο για την ιστορία να πούμε ότι, σχεδιαστήκαν να γίνουν συνολικά δώδεκα έργα για την ολοκλήρωση και αποκατάστασης της τέως λίμνης Κάρλας, με πρώτο εξ αυτών, τα προστατευτικά αναχώματα του Πηνειού πέριξ των Περιοχών της Λάρισας, αρχίζοντας το έτος 1934 έως 1940. Και αυτό γιατί όταν φούσκωνε και ξεχείλιζε ο Πηνειός ποταμός, δια της φυσικής ροής τα νερά του οδηγούνταν στην λεκάνη φυσικής απορροής της λίμνης Κάρλας.

Από τα 12 έργα που σχεδιάστηκαν να γίνουν, πραγματοποιήθηκαν μόνο τα έξι έργα, αφήνοντας από έξω, την ανασύσταση της λίμνης. Έτσι παραδόθηκαν για καλλιέργεια 180.000 στρέμματα, με 58.000 από αυτά να είναι του δημοσίου και 16.000 να διεκδικούνται από ιδιώτες.

Το ότι δεν ξαναγέμισε η Κάρλα τότε, αλλά μετα από 62 χρόνια, τον Οκτώβριο του 2018, συνιστά από μόνο του ένα έγκλημα κατά της αγροτικής οικονομίας αλλά και της φύσης γενικότερα. 

Αν  και  πέρασαν έξι μήνες από τον DANIEL, η έκταση της πλημμυρισμένης λίμνης σήμερα υπολογίζεται στις 140.000 στρέμματα, εκτιμάται δε χρονικό διάστημα απομάκρυνσης των υδάτων χωρίς να συμβεί κάτι περαιτέρω, τα δυο χρόνια.  Τώρα το πότε θα γίνει αποκατάσταση της καλλιεργούμενης γης, άλλο θέμα. Είναι σίγουρο ότι φεύγοντας τα νερά, θα αποκαλυφθεί ένας πυθμένας με παχύ στρώμα λάσπης, ούτε σύνορα, ούτε δρόμοι, με φερτά υλικά και δεν ξέρουμε τι ακόμα θα αντικρίσουμε.

Μετά το πέρασμα της πλημμύρας θα έπρεπε να βρεθεί μια λύση, μια λύση που περιμέναμε όπως  είναι φυσικό, από την κυβέρνηση της χώρας. 

Δόθηκε λοιπόν  η εκτέλεση μιας επιχειρηματικής μελέτης σε μια ολλανδική πολυεθνική εταιρεία την  «HVA», (από την κυβέρνηση), που εξειδικεύεται όπως μας είπαν σε αυτό τον τομέα, καταθέτοντας σχέδιο μελέτης, για μια λύση που θα είναι βιώσιμη για τον θεσσαλικό κάμπο.

Η μελέτη αναφερόμενη στον υδροφόρο ορίζοντα, εκτιμά ότι η Θεσσαλία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα σοβαρό κίνδυνο της έλλειψης νερού, από την υπεράντληση υπόγειων υδάτων, που σαν συνέπεια θα έχει την ερημοποίηση.

Ακόμα,  ζητά από τους αγρότες να αποδεχτούν να μετατραπούν οι εκτάσεις τους, σε λίμνη. Εντός έξι ετών να πάνε σε αλλαγή καλλιέργειας, βγάζοντας από το καλλιεργητικό τους πρόγραμμα, το βαμβάκι και το καλαμπόκι. Να πάνε σε αλλαγή καλλιέργειας όπως τα κηπευτικά που χρειάζονται λιγότερο νερό. Στην περίπτωση που δεν συμμορφωθούν, προτείνεται η επιβολή προστίμων και η αύξηση της τιμής του ρεύματος.

  Εδώ βλέπουμε ότι άλλαξε άρδην η αγροτική πολιτική όσον αφορά τα καλλιεργούμενα φυτά και από πρωταγωνιστές που ήταν τα υδροφόρα φυτά (βαμβάκι – καλαμπόκι) που η κυβερνηση επετρεψε,  φτάσαμε να ζητούν να τα εγκαταλείψουν. Γιατί δεν άλλαζε πιο πριν αυτή η πολιτική έπρεπε πρώτα να στερέψει όλη η πεδιάδα, και να υπάρχουν περιοχές που το βάθος αντλησης ξεπερνά ακόμα και τα 600 μετρά.Με απογραφικά  στοιχεία που έχουμε οι υδρογεωτρήσεις σήμερα ανέρχονται στις 21.894. 

  Αλλάζοντας την καλλιέργεια οι αγρότες, πρέπει να αλλάξουν όλον τον μηχανολογικό εξοπλισμό τους και αυτό προϋποθέτει δεκάδες και εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Με την ευκαιρια των πλημμυρών θελουν να τα αλλάξουν όλα.   

Το σίγουρο είναι ότι επιτελέστηκε ένα έγκλημα σε βάρος των αγροτικών και κτηνοτροφικών πληθυσμών της Θεσσαλίας από τους κυβερνώντες πολιτικούς. Ένας τόσο πλούσιος τόπος έπεσε θύμα μικροπολιτικών συμφερόντων διαχρονικά, υποβιβαζοντας σταδιακά, το οικονομικό επίπεδο των κατοίκων αγροτών και κτηνοτρόφων. Τα έργα της  λίμνης Κάρλας ανέβασαν αρκετές κυβερνήσεις στην εξουσία, κάνοντας μας οπαδούς του ενός ή του άλλου κόμματος, μη βλέποντας τι ερχεται.

Η οικονομία των παράλιων περιοχών θα έχει πτωτική πορεία, αφού το καλλιεργητικό τους πεδίο βρίσκεται κάτω από το νερό και με την μελέτη των Ολλανδών, να λέει ότι μεγάλο μέρος των πλημμυρισμένων, θα πρέπει να γίνει ξανά λίμνη. Και βεβαίως την ηγεσία και  διαχείριση της νέας οικονομικής πραγματικότητας επιδιώκουν “επενδυτές” οι οποίοι θα εκτοπίσουν τους κατοίκους που θα καταντήσουν ουραγοί ακόμα και εργάτουπάλληλοι στην δούλεψη των νεοεισαχθέντων ιδιοκτητών. Διότι πάντα  μέσα από μία ανώμαλη και δύσκολη κατάσταση επιδιώκεται ο πλούτος να αλλάξει χέρια προς αυτούς που σχεδιάζουν, εκβιάζουν καταστάσεις και καιροφυλακτούν.

Στην μελέτη αναφέρεται ακόμα και Μάργκαρετ Θάτσερ, που ως πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας είχε δηλώσει για την οικονομία ότι «το φάρμακο είναι πικρό και βαρύ, αλλά ο ασθενής το χρειάζεται για να ζήσει» καλώντας τους θεσσαλούς να προσαρμοστούν στις αλλαγές που προτείνει και για τις όποιες προεξοφλεί  ότι θα προκαλέσουν οργή. Για αυτό ζητά από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για να αποτραπεί η μετατροπή των διαμαρτυριών των αγροτών σε εξέγερση.

 Το ακραίο καιρικό φαινόμενο που συνέβη στις μέρες μας στη Θεσσαλία, όλως τυχαίως  συμπίπτει, με μεγάλες επενδύσεις ξένων και εγχώριων συμφερόντων, που γίνονται αυτή τη στιγμή στην Θεσσαλία. Από εταιρίες που αγοράζουν μεγάλες εκτάσεις, προκειμένου να δημιουργήσουν σε αυτές φωτοβολταϊκά πάρκα, και ίσως δούμε στο μέλλων, τεράστια αυτόνομα κτήματα καλλιέργειας αγροτικών προϊόντων.

Αλλα γιατί να συζητάμε τι μας είπε η μια εταιρία ή η άλλη εταιρία.

Εμείς ψηφίσαμε βουλευτές για να δημιουργήσουν κυβέρνηση που θα προστατεύει και θα προωθεί τα συμφέροντα του τόπου μας.  Δεν το είδαμε ακόμα. Δηλαδή αν έρθει μια εταιρία και μας πει με επιχειρήματα ότι πρέπει να κάνουμε όλη την Θεσσαλία θάλασσα, για να έρχονται μεγάλα κρουαζιερόπλοια, ώστε να   φέρουμε τουρισμό χρήμα και συνάλλαγμα, πρέπει να το κάνουμε;

Έχουμε κράτος; Και αν ναι, που είναι;

Αυτό που θα έπρεπε να γίνει είναι προφανές. Δεν χρειάζεται ούτε τις λίμνες να αποξηράνουμε, ούτε τα καλλιεργούμενα χωράφια να μειώσουμε, ούτε τις εκτάσεις δάσους. Μπορεί ο αγροτικός κόσμος να πάει σε άλλο επίπεδο. Και αυτό είναι εφικτό να συμβεί με το πρόγραμμα «ΕΛΛΑΣ», που στόχο και σκοπό έχει να αλλάξει την ζωή των ανθρώπων. Προϋποθέτει την αρίστη συμμετοχή και διαχείριση, τόσο του έμψυχου όσο και του άψυχου δυναμικού της χώρας μας.

 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΛΛΑΣ»

Κατά τη διάρκεια λοιπόν του έτους 2013 παρουσιάστηκαν από τον Αρτέμη Σώρρα,  325 αναπτυξιακές μελέτες για έργα υποδομών, ανθρωπιστικών και κοινωνικών παροχών και επενδυτικών αναπτυξιακών έργων για όλους τους Δήμους της χώρας . 

Οι μελέτες των αναγκών έγιναν σε όλα τα επίπεδα, έτσι ώστε να εξασφαλίζουν μια καλή ζωή για όλους τους Έλληνες, σε κάθε γωνιά της Ελλάδος και της Κύπρου. Ανάγκες σχετικά με τη διατροφή, τις καλλιέργειες, την εκπαίδευση, την υγεία, την ενέργεια  και όχι μόνο. Υπάρχουν προτάσεις και μελέτες για κάθε Δήμο της Ελλάδος και της Κύπρου, ενσωματωμένες σε 123 ενότητες έργων, με περισσότερα από 50.000 έργα. Ικανοποιώντας τις ανάγκες όλων των Ελλήνων δημιουργώντας μοναδικές συνθήκες ανάπτυξης. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *