Γράφει ο Γιώργος Καπετανάκης
Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Γεωργία Αδειλίνη απέστειλε παραγγελία στη διευθύνουσα της εισαγγελίας εφετών Λάρισας, προκειμένου να διεξαχθεί πειθαρχική έρευνα σε βάρος της εισαγγελέως, που απέρριψε μήνυση συγγενών θυμάτων των ΤΕΜΠΩΝ. Η μήνυση αφορούσε ευθύνες υπουργών σχετικά με την εντολή “μπαζώματος ” στον χώρο του δυστυχήματος.
Μετα τις διαστάσεις που πήρε το θέμα, αλλά και υπό το βάρος των εξελίξεων του δυστυχήματος και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, η εισαγγελέα της Ε.Ε. κ. Λάουρα Κοβέτσι, μεταξύ άλλων δήλωσε, «πόσες τραγωδίες σαν τα Τέμπη χρειάζονται, για να καταλάβουμε ότι η διαφθορά σκοτώνει και έτσι δημιουργείται μια κουλτούρα ατιμωρησίας».
Υποστήριξε δε, πως όταν ήρθε στην Ελλάδα δεν μπόρεσε να ερευνήσει πρώην υπουργούς της κυβέρνησης αναφερόμενη στην ελληνική νομοθεσία και η οποία θα πρέπει να συμμορφώνεται με τον Ευρωπαϊκό κανονισμό. Αλλά και οι συγγενείς, με την στάση τους δημιούργησαν ένα ασφυκτικό περιβάλλον διαμορφώνοντας την κοινή γνώμη. Το αποτέλεσμα ήταν να κινηθεί η εισαγγελία έστω και αργοπορημένα.
Κάτι ανάλογο και αυτονόητο περιμέναμε και πριν δώδεκα χρόνια από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου και συγκεκριμένα περιμέναμε να κινηθεί στην μηνυτήρια αναφορά, που κατατέθηκε τότε από τον κ. Αρτέμη Σώρρα, κατά του Αντώνη Σαμαρά πρωθυπουργού της Ελλάδος, του Ευάγγελου Βενιζέλου αρχηγού συγκυβερνώντος κόμματος, του Φώτη Κουβέλη αρχηγού συν κυβερνώντος κόμματος, του Ιωάννη Στουρνάρα υπουργού οικονομικών, του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, όλων των αρχηγών κομμάτων, απάντων των βουλευτών και παντός άλλου υπευθύνου.
Το κατηγορητήριο των πιο πάνω πολιτικών διαχειριστών της εξουσίας ήταν, «Εσχάτη Προδοσία», «Κακουργηματική Απιστία» και «Παράβαση Καθήκοντος». Η μηνυτήρια αναφορά που κατατέθηκε, αφορούσε την κατάθεση των 600 δις δολαρίων Η.Π.Α. προς την Κυρίαρχη Ελληνική Δημοκρατία, έπειτα από την επιβολή δυσβασταχτων οικονομικών μέτρων σε βάρος του Ελληνικού λαού με χιλιάδες αυτοκτονίες.
Σαν συνέπεια αυτού του γεγονότος η Ελληνική δικαιοσύνη όφειλε τότε να κινηθεί και να διερευνήσει το θέμα σε βάθος. Κάτι τέτοιο δεν είδαμε ποτέ, σε απορία όλων μας, που μέχρι τότε άλλα πιστεύαμε για αυτή.
ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΑΡΤΕΜΗ ΣΩΡΡΑ ΓΙΑ ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ…
Για δεύτερη φορά στης 09/02/2017 επιδόθηκε στην εισαγγελία του Αρείου πάγου μήνυση για εσχάτη προδοσία κατά του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο καταγγέλλοντας τον:
“Ως ποινικά ευθυνόμενο εξαιτίας του θεσμικού του συνταγματικού ρόλου και της επιστημονικής του ιδιότητος, ως συνταγματολόγου, ως ηθικού και φυσικού αυτουργού δια τις κάτωθι κακουργηματικές πράξεις. Ως έχων εκτελέσει το έγκλημα της εσχάτης προδοσίας με την εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας μέσω της προσυπογραφής του Νόμου 4389/2016.
Ως έχων συνομολογήσει την εκχώρηση του κράτους, των δημοσίων εσόδων και των νευραλγικών αρμοδιοτήτων των υπουργείων στην «Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων» άρα ως δράσας με σκοπό την αλλοίωση και κατάλυση του πολιτεύματος και των δημοκρατικών θεσμών δια σφετερισμού της ιδιότητας ως οργάνου του κράτους.”
Και αυτή η μήνυση πήρε τον δρόμο προς το συρτάρι, αφήνοντας ξανά δικαστές και το δικαστικό σύστημα εκτεθειμένο στα μάτια ολόκληρης της κοινωνίας. Μένοντας ανίκανο να ικανοποίηση το αίσθημα δικαίου, ασφάλειας και εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στο κράτος.
Αντιθέτως αν σε αυτές τις περιπτώσεις λειτουργούσε η δικαιοσύνη όπως έπρεπε και όπως είναι εντεταλμένη να λειτουργεί, τα γεγονότα θα ήταν διαφορετικά. Θα είχαμε βγει από το μνημόνιο με τα χρήματα που είναι κατατεθειμένα σε όλους μας, θα ειχαμε χτίσει μια Ελλάδα που το κύριο μέλημα της θα ήταν η ασφάλεια και η ευημερία των πολιτών της. Οι δε φόροι θα λειτουργούσαν ανταποδοτικά και όχι όπως τώρα που καταλήγουν σε μια εταιρεία ιδιωτικών συμφερόντων, μην αφήνοντας περιθώρια για ανάπτυξη και ευημερία.
Οφείλουμε ως Έλληνες που είμαστε να ξαναθυμηθούμε την πραγματική έννοια της δικαιοσύνης, η οποία είναι μια από τις δώδεκα Ελλάνιες αξίες του αξιακού μας συστήματος.
Καλείται το δικαστικό σώμα που έχει το καθήκον, να εκτελέσει την απόδοση του δικαίου διανεμητικά και διορθωτικά, ισότιμα προς όλους τους πολίτες. Οι Δικαστές οφείλουν να τηρούν και να επιβάλλουν τον νόμο και την δικαιοσύνη αυτεπάγγελτα απαρέγκλιτα και αμερόληπτα, δίχως πολιτικές, θρησκευτικές, ή άλλες σκοπιμότητες που ορίζονται από σκοτεινά κέντρα.
Δημοκρατία χωρίς δικαιοσύνη δεν υφίσταται, κάτι άλλο συμβαίνει στον τόπο μας και δίκαιο είναι να ψάξουμε περισσότερο. Στόχο της Ελλήνων Συνέλευσις είναι, στις μέρες της διακυβέρνησης της, να ενδυναμώσει στο έπακρο το αίσθημα του δικαίου σε όλους τους πολίτες, διορθώνοντας όλα τα κακώς κείμενα που ταλανίζουν την ζωή μας, μέσω ενός προγράμματος που είναι κατατεθειμένο, υπογεγραμμένο, και σφραγισμένο.