Ταφόπλακα για τους θεσσαλούς αγρότες η ιδιωτικοποίηση του νερού.

Γράφει ο Γιώργος Καπετανάκης

Θύελλα αντιδράσεων από διάφορους επιστημονικούς φορείς, ενεργειακές κοινότητες, περιβαλλοντικές οργανώσεις, περιφερειάρχες, δημάρχους και εκπροσώπους εργαζομένων δέχτηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Προβλέπει  μεταξύ πολλών άλλων, τη διαχείριση του συνόλου των υδάτων της Θεσσαλίας από την Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Δ.Υ.Θ. και που θα αποτελέσει πιλότο για όλη τη χώρα.


Θα έχει έδρα την Λάρισα και η πλήρη επωνυμία της είναι, Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας Α.Ε..  Θα διαχειρίζεται το σύνολο των υδάτων της Θεσσαλίας αλλά και τα αντιπλημμυρικά έργα αυτής με όρους ιδιωτικής οικονομίας, που σημαίνει ότι, θα είναι ταυτόχρονα και διαχειριστική αρχή, και πάροχος του νερού άρδευσης αφού σε αυτό μεταφέρονται οι 53 υπάρχοντες ΤΟΕΒ και ένας ΓΟΕΒ. Και ελεγκτής, εφόσον θα μπορεί να επιβάλει πρόστιμα αλλά να υποκαθιστά το στενό δημόσιο, αφού θα αδειοδοτει τις χρήσεις νερού.

Αυτό θα αποτελέσει τον πιλότο για όλες τις περιφέρειες. Επιπλέον η εταιρεία θα είναι απαλλαγμένη από την καταβολή δημοτικών , κοινοτικών και υπερ τρίτων τελών, ενώ η ίδια θα εισπράττει από τους πάντες. θα έχει τον απόλυτο έλεγχο στο νερό άρδευσης της Θεσσαλία, σε ποσοστό 95%.

Ταφοπλακα  θεωρείται πλέον για τον αγρότη και τον κτηνοτρόφο οι νεες τιμες του νερου, καθως θα πρέπει να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα για παραδώσουν το τελικό προϊόν. Η τιμή του νερού  είναι σίγουρο ότι θα εκτιναχθεί στα ύψη δημιουργώντας ένα ντόμινο σε όλα τα προϊόντα μεταφέροντας τα νέα κόστη στον τελικό καταναλωτή.  

Μας είπαν ότι το πρόβλημα στη Θεσσαλία ήταν η αδυναμία συντονισμού των διαφόρων φορέων από τους οποίους κανείς δεν αναλάμβανε την τελική ευθύνη για το τι θα γίνει. Αυτό δηλώνει μέγιστη αδυναμία της τοπικής αυτοδιοίκησης και των φορέων της αλλά και της γενικής κυβέρνησης που βρίσκεται σε θέση να μην μπορεί να βάλει μια τάξη στον κρατικό μηχανισμό που διαχειρίζεται.

Είναι μία συνεχή προσπάθεια της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, αλλά και όλων των υπολοίπων κομμάτων που κυβέρνησαν στο παρελθόντος να αλλάξουν την όλη κατάσταση στον τομέα των υδάτων, είτε με την άμεση εμπλοκή ισχυρών ιδιωτικών συμφερόντων, είτε με την δημιουργία των κατάλληλων  προϋποθέσεων ώστε κάτι τέτοιο να συμβεί μελλοντικά.

Τώρα διαφαίνεται πως ήρθε η ώρα να συμβεί. Καθώς και οι συνθήκες υπάρχουν μετα τις καταστροφικές πλημμύρες, αλλά και η απαιτούμενη πλειοψηφία στην βουλή για να περασει το σχετικό νομοσχέδιο, και το οποίο πλέων είναι νόμος του κράτους. Εδώ 

Βλέπουμε ότι σιγά σιγά τις κυβερνήσεις μετα την υπογραφή των μνημονίων, να αποσύρουν το κράτος από τις αρμοδιότητες του, κράτος που είναι υποχρεωμένο να υπηρετεί και να διαφυλάξει τις υπηρεσίες του προς όφελος του συνόλου, όπως ορίζεται σε ένα δημοκρατικό σύστημα και όχι να τις ξεπουλά. Διαφορετικά δεν βλέπουμε τον λόγο γιατί θα πρέπει να επιλέγουμε τους αρμοδίους κάθε τόσο, για να διοικήσουν τις υπηρεσίες του κράτους επιβαρύνοντας και τον κρατικό προϋπολογισμό.

Σαν παράδειγμα απεξάρτησης και μετα ιδιωτικοποίησης από τον κρατικό ιστό θα αναφέρουμε την διαχείριση και εκμετάλλευση από ιδιώτες των έργων υποδομής, των λιμανιών, των αεροδρομίων, των σιδηροδρόμων, του ηλεκτρικού ρεύματος, των τηλεπικοινωνιών, της υγείας, της εκπαίδευσης, της είσπραξης φόρων μέσω της ανεξάρτητης αρχής, και τώρα του μεγαλύτερου αγαθού, αγαθού που είμαστε φτιαγμένοι από αυτό, του νερού.  

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Στέλιος Σκυλακάκης αναφερόμενος για τα σχόλια που αφορούν τους υψηλούς μισθούς των στελεχών του Ο.Δ.Υ.Θ. Α.Ε. που θα οδηγήσουν στην αύξηση των τιμολογίων, είπε ότι ίσα που φτάνουν για να προσελκύσουν κάποια στελέχη, γιατί ο ιδιωτικός τομέας «δίνει διπλάσια και τριπλάσια χρήματα» για τέτοιου μεγέθους εταιρείες.

Αυτό αφορά τα στελέχη του διοικητικού συμβουλίου τους μετόχους και τα μερίσματα. Φυσικά όταν λέμε ότι θα λειτουργεί με όρους ιδιωτικής οικονομίας, εννοούμε μια εταιρία με μετοχικό κεφάλαιο, που με την πρώτη αύξηση αυτού του μετοχικού κεφαλαίου, θα μπορεί να έρθει πλήρως στα χέρια οποιοδήποτε ιδιώτη.

Σε δήλωση του ο πρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας γεωτεχνικών κ. Νίκος Κακκαβάς ενημερώνει πως ο αντίστοιχος οργανισμός στο Ισραήλ είναι απόλυτα Δημόσιος, όπως επίσης Δημόσιος είναι και ο οργανισμός διαχείρισης των υδάτων στην Ολλανδία. Γιατί εδώ εφαρμόζουν τριτοκοσμικά συστήματα;

Ας μας δείξει η εταιρία που το σχεδίασε, ένα βιώσιμο αναπτυξιακό αειφόρο έργο της στην Ευρώπη. 

Το  νερό είναι δημόσιο αγαθό και ανήκει στην φύση μέρος της οποίας είμαστε και εμείς. Το νερό είναι πανάρχαιο, είναι η ίδια η ζωή. Δίχως νερό δεν υπάρχει ζωή. Δεν μας πήραν την διαχείριση  του νερού, την διαχείριση της ζωής μας πήραν. Το σώμα μας αποτελείται κατά 70% από νερό, ο αέρας που αναπνέουμε περιέχει νερό, όλα και τα πάντα έχουν νερό, όλος ο πλανήτης μας κολυμπάει στο νερό. Το νερό είναι δημιουργικό και είναι της δώρο της δημιουργίας. Ποιος είναι αυτός που μπορεί να το πουλάει το νερό και με ποιο δικαίωμα; ποιος του το έδωσε; Εμείς πάντως όχι!

Δεν έκλεισε ένας χρόνος και στον ορίζοντα διαφαίνονται τα σχέδια για το ζοφερό μέλλον του αγροτικου πληθυσμου και όχι μόνο. Ευκαιρίες και επιλογές υπήρχαν αλλά δεν αξιοποιήθηκαν από την διοίκηση αυτής της χώρας. Τα “καλύτερα” έρχονται αν μεινουμε αδρανεις.

ΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ “ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *