Δηλητηρια στην ατμόσφαιρα; Μην ανησυχείτε έρχονται τα “έξυπνα παγκάκια”

Γράφει η Λαμπρινή Νάκου

Σ ένα κόσμο που τα πάντα γύρω μας αποσαθρώνονται και υπολειτουργούν, και ειδικά όσα έχουν να κάνουν με την υγεία και την ποιότητα ζωής των πολιτών, δεν έλειπε τίποτα άλλο από τα έξυπνα παγκάκια που εδώ και κάποια χρόνια εμφανίζονται σε διάφορες πόλεις της χώρας μας.


Θα έλεγε κανείς ότι αποτελεί ένα καινοτόμο έργο που θα διευκολύνει την ζωή των πολιτών αλλά και κάποιων επιστημόνων αφού μέσω αυτών θα γίνονται μετρήσεις των ρύπων και της ποιότητας του αέρα που αναπνέουμε. Πέρα όμως από αυτή τη σκέψη όσοι διαβιώνουν σε πόλεις της Ελλάδας γνωρίζουν πολύ καλά πόσο δύσκολη είναι η καθημερινότητα ενός πολίτη από την ώρα που θα ξυπνήσει μέχρι την ώρα που θα χρειαστεί να πάει στην εργασία του, με τις μετακινήσεις μέσα στην ημέρα, με τον αέρα που αναπνέει, με το φαγητό που θα βάλει στο πιάτο του, με το νερό που θα πιεί ή θα πλυθει και γενικά με τα δηλητήρια που έχει γεμίσει η ατμόσφαιρα.

Οι κυβερνώντες καθημερινά παλευουν επικοινωνιακά να μας ρίχνουν στάχτη στα μάτια για να καλύψουν όλες τις δόλιες κινήσεις τους. Από την μία μας παρουσιάζουν καινοτόμες εφευρέσεις που δήθεν θα βοηθήσουν τον πολίτη και απο την άλλη καταστρέφουν την φύση μας, καίνε τα δάση μας, φυτρώνουν παντού ανεμογεννήτριες, επενδύουν σε έργα εξόρυξης πετρελαίου και ορυκτού αερίου για να πλουτίζουν οι επικυρίαρχοι,  σπαταλάνε τον δημόσιο πλούτο μας, ρημάζοντας κυριολεκτικά τις ζωές μας.

Μόνο 7 χώρες από 134 που εξετάστηκαν παγκοσμίως για την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε έχουν πραγματικά καθαρό αέρα. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 57η θέση.Το Ελληνικό κράτος απέτυχε στην άσκηση του καθήκοντος του να προστατευει τη φυσική του κληρονομία. 

Όλα τα κράτη, όλοι οι διεθνείς οργανισμοί παλεύουν υποτίθεται την ρύπανση και την μόλυνση, νομοθετούν καθημερινά φόρους και τέλη για την καταπολέμησή τους όμως και αυτή γίνεται μεγαλύτερη. Η ατμοσφαιρική ρύπανση βλάπτει σοβαρά την υγεία των Ευρωπαίων πολιτών κυρίως εξαιτίας ανεπαρκειών τόσο της νομοθεσίας όσο και της υλοποίησης της πολιτικής. 

Ήρθε λοιπόν το έξυπνο παγκάκι να μας δώσει μια θετική νοτα στις ζωές μας ή είναι απλά ένα ακόμη επικοινωνιακο παιχνίδι στα μυαλά όλων μας; Άμεσα πρέπει να αλλαχθεί το μοντέλο της ζωής, της οικονομίας και της τεχνοτροπίας που μας έχουν επιβάλει σε όλα τα επίπεδα και να πάψουν να μας δουλεύουν με γελοίες κινήσεις. Ένα μοντέλο που απ’ αρχής του παράγει μόλυνση και αρρώστιες και που συνεχίζουν ακάθεκτα να το εφαρμόζουν προξενώντας ασφαλώς τα ίδια εγκληματικά αποτελέσματα. 

Η φύση και η δημιουργία προσφέρουν άφθονες λύσεις για υγιή ανάπτυξη μέσω αληθινής και πεντακάθαρης τεχνολογίας. Οι παρούσες ηγεσίες την θέλουν;

Μήπως είναι η ώρα να αρχίσουμε να βλέπουμε το δάσος και όχι μόνο το δεντρο;;;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *