Το ρωσικό αέριο έρχεται στο φουλ ενώ φεύγουν όπλα και χρήμα υπέρ Ουκρανίας.

Γράφει ο Κυριάκος Λιακούλης

Με  την  έναρξη  του πολέμου μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση  τάχθηκε από  την αρχή στο πλευρό της Ουκρανίας. Κι ενώ θα περίμενε κανείς να κυριαρχήσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες,  είδαμε από την αρχή να καλλιεργείται  ένα πολεμικό κλίμα των κυβερνήσεων των χωρών της Ε.Ε. (και όχι των πολιτών της) εναντίον της Ρωσίας.


       Η  Ε.Ε. εκτός από την στήριξη προς την Ουκρανία με οικονομική και στρατιωτική βοήθεια,  επέβαλε και μαζικές, και πρωτοφανείς κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας.   Οι κυρώσεις αυτές περιελάμβαναν στοχευμένα περιοριστικά μέτρα, ώστε αφ ενός μεν  να υπάρξει μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης από την Ρωσία, αφετέρου δε, να υποστεί η Ρωσία βαριές οικονομικές συνέπειες, προκειμένου να ανακοπεί ουσιαστικά η ικανότητά της για την συνέχιση του πολέμου.

Ενεργή συμμετοχή στην επιβολή και εφαρμογή αυτών των μέτρων εναντίον της Ρωσίας, είχε βέβαια και η χώρα μας τονίζοντας σε δηλώσεις της, ότι βρίσκεται στην σωστή πλευρά της ιστορίας  Η συμπεριφορά αυτή της χώρας μας, προκάλεσε αρκετές φορές την αντίδραση της Ρωσίας, η οποία προειδοποίησε την κυβέρνηση της Ελλάδος, για τις συνέπειες των πράξεών της.

       Οι πράξεις όμως της κυβέρνησης  της χώρας μας, επιφύλαξαν  δυσάρεστα αποτελέσματα όπως αποδείχθηκε και  στους Έλληνες πολίτες.  Το εμπάργκο που επιβλήθηκε στην Ρωσία, καθώς της απαγορεύτηκε η εξαγωγή φυσικού αερίου και πετρελαίου προς την Ευρώπη διαμέσου των αγωγών, άφησε πολλές πληγές στην οικονομία της χώρας. Η τροφοδοσία της χώρας με φυσικό αέριο, έγινε κατά κύριο λόγο με μεταφορά από δεξαμενόπλοια υγροποιημένου αερίου (LNG). Η μεταφορά αυτή εκτόξευσε το κόστος ενέργειας.

Είδαμε λογαριασμούς  ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, δυο και τρεις φορές  ακριβότερους απ ότι πριν τις κυρώσεις. Οι αντιδράσεις στις αυξήσεις τιμών των προϊόντων, υπήρξαν αλυσιδωτές. Κι ενώ εδώ και  ένα χρόνο περίπου, η τροφοδοσία αερίου από την Ρωσία γίνεται κανονικά, και έχει επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα, οι αυξήσεις τιμών στα προϊόντα συνεχίζονται αδιάκοπα.

      Η  προσπάθεια απεξάρτησης της Ε.Ε. από την Ρωσία στην προμήθεια φυσικού αερίου, ήταν πρόσκαιρη. Περισσότερο έμοιαζε με απόφαση διαφοροποίησης προμηθευτών, παρά με απεξάρτηση. Η Ρωσία προέβη σε γενναίες εκπτώσεις, με αποτέλεσμα να αυξηθούν και πάλι οι εισαγωγές αερίου στην Ε.Ε. 

      Επειδή το μεγαλύτερο μέρος του υγροποιημένου αερίου που φτάνει στην Ευρώπη, δεν διατίθεται στην Ευρωπαϊκή αγορά, αλλά μεταφορτώνεται, αρκετές Ευρωπαϊκές εταιρείες κέρδισαν αρκετά  χρήματα  αφού διευκόλυναν στην ουσία τις Ρωσικές εξαγωγές. Έτσι λοιπόν η Ρωσία με την  τροφοδοσία αερίου LNG  από την ‘’πίσω πόρτα’΄ κατόρθωσε να δημιουργήσει και να διασφαλίσει μεγάλες αλυσίδες εφοδιασμού.    

      Η κυβέρνηση της χώρας μας, σταθερά υπέρ της Ουκρανίας, από την μια μεριά δαπάνησε τεράστια ποσά σε οικονομική και στρατιωτική βοήθεια, και  από την άλλη εισάγοντας αέριο από την Ρωσία και όχι μόνο, με υψηλό κόστος αποδυνάμωσε οικονομικά  τον Έλληνα πολίτη, αφού αυτός τελικά ήταν ο αποδέκτης όλης της ενεργειακής κρίσης στη χώρα μας.

       Οι Έλληνες εφοπλιστές, ήταν πρωταθλητές στην μεταφορά Ρωσικών καυσίμων, παρά το εμπάργκο που είχε επιβληθεί στη Ρωσία  Η  εισαγωγή φυσικού αερίου μέσω της Τουρκίας, τον Μάιο του 2024 ήταν  έντεκα φορές περισσότερη, σε σχέση με τον Μάιο του 2023  σύμφωνα με στοιχεία της ΔΕΣΦΑ.    

     Τελικά τι πέτυχε η Ε.Ε. και μαζί βέβαια και η χώρα μας με όλα αυτά τα μέτρα; πέτυχε την οικονομική αποδυνάμωση της Ρωσίας;  ή  μήπως  πέτυχε την ενεργειακή ανεξαρτητοποίησή της από την Ρωσία;  Το μόνο που πέτυχε, ήταν η  αύξηση του ενεργειακού κόστους με αποτέλεσμα να καταστούν πλουσιότερες αρκετές ιδιωτικές  εταιρείες, και να αποδυναμωθουν  οικονομικά οι ευρωπαίοι πολίτες, με πρωταθλητές βέβαια στην αποδυνάμωση τους Έλληνες.

     Αποδεικνύεται ότι η οικονομία στην  Ελλάδα, ελέγχεται από δυναστευτικά κέντρα, και ότι το κράτος (δύναμη,ισχύς) είναι αδύναμο,ανίσχυρο να παρέμβει. Οι αλλοπρόσαλλες κινήσεις, από την μια να στέλνει όπλα και οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία, και από την άλλη να εισάγει φυσικό αέριο από την Ρωσία, μοιάζει με τηλεπαιχνίδι μπροστά στα μάτια των ανθρώπων.

     Ένα σοβαρό κράτος που σέβεται τον πολίτη του, φροντίζει ν αποφεύγει τέτοιου είδους καταστάσεις. 

      Η ενέργεια, είναι ένας σημαντικός παράγοντας  για την διαβίωση του ανθρώπου πάνω στην γη. Γι αυτό το λόγο και δόθηκε με αφθονία από τους δημιουργούς του, όπως έγινε και με το νερό,το οξυγόνο κλπ. Οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας που θα χρησιμοποιούνται, θα πρέπει να έχουν ως κατάληξη την χρήση ελεύθερης ενέργειας.

      Στο πρόγραμμά της η Ελλήνων Συνέλευσις  και στο κεφάλαιο για την ενέργεια,  δηλώνει και δεσμεύεται ότι θα καταστήσει το Ελληνικό κράτος, πλήρως αυτοδύναμο ενεργειακά, θέτοντάς το παγκόσμιο πρότυπο εφαρμοσμένης τεχνολογίας.

      Η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της Ελλήνων  Συνέλευσις,  είναι  υποχρέωση όλων των Ελλήνων. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *