Το πλιάτσικο 45 χρόνων στις Δημοτικές Εταιρείες Ύδρευσης πέφτει στις πλάτες των δημοτών.

Το πλιάτσικο 45 χρόνων στις Δημοτικές Εταιρείες Ύδρευσης πέφτει στις πλάτες των δημοτών.

Γράφει ο Κώστας Κουτρούλης.

Γη και ύδωρ παραδίδουν οι δημοτικές διοικήσεις της Ελλάδος για άλλη μία φορά. Στις επόμενες ημέρες αναμένεται να κυρωθεί το νέο νομοσχέδιο από την βουλή των Ελλήνων για την συγχώνευση όλων των Δημοτικών Επιχειρήσεων ύδρευσης και Αποχετευσης με την διαφορά ότι από την συγχώνευση και μετά η εταιρεία θα είναι ιδιωτική.


Το πανίερο αγαθό νερό είναι πραγματικά η πηγή της ζωής!!! Δεν παράγεται από κανέναν άλλα προϋπάρχει και συντηρεί την ύπαρξη όλου του περιβάλλοντος και των έμβιων όντων, θα εισέλθει στην ελεύθερη αγορά των ιδιωτικών συμφερόντων με τον δημότη πάλι στην απ’ έξω.

Για όσους δεν αντιλήφθηκαν την βαρύτητα του θέματος, μπορούμε να πάρουμε αντίστοιχα ως δείγμα την αυξητική πορεία κόστους του ρεύματος με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

Το ερώτημα που μας απασχολεί είναι, πως φτάσαμε ως εδώ; Κανείς δεν γνωρίζει, ή στην πραγματικότητα δεν θέλει να ψάξει για το ποιοι κακοδιαχειρίσθηκαν και δημιούργησαν τα χρέη των δημοτικών μας εταιρειών που ο δήμος τοποθέτησε όλα τα μέλη των εκάστοτε διοικήσεων των ΔΕΥΑ.

Βλέπουμε σύσσωμους τους δήμους μέσω της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας) να “τελειώνουν” τις καταχρεωμένες ΔΕΥΑ ώστε  ιδιωτικά χέρια να μπορέσουν να διαχειριστούν την ύδρευση «δικαιότερα» εις βάρος μας, και με το πράσινο φως της Ελληνικής Κυβέρνησης μέσω του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που επίσης θα προβλέψει την αύξηση τιμής του νερού για να μην ξανά πέσει η επιχείρηση ύδρευσης έξω και βεβαίως να έχει κέρδη για την τσέπη του και όχι πλέον για την “κοινή ωφέλεια”.

Το οξύμωρο της υπόθεσης είναι ότι πλέον η ιδιωτική εταιρεία νερού θα πάρει κάθε περιουσιακό στοιχείο των ΔΕΥΑ, κινητά, ακίνητα, εξοπλισμό, δίκτυα, αποχετεύσεις τα πάντα που πληρώθηκαν από την τσέπη των Ελλήνων πολιτών, άλλα όχι τα χρέη.

Η νέα εταιρεία θα ξεκινήσει από το μηδέν με καθαρά βιβλία. Τι θα γίνει όμως με τα χρέη; Η Κυβέρνηση Βεβαίως και προνόησε να αποπληρωθούν όλα τα χρέη από τους δήμους, δλδ τους ίδιους τους δημότες, ανάλογα με την επιβάρυνση της εκάστοτε  ΔΕΥΑ του δήμου που διαμένουν. Εν ολίγοις οι Έλληνες πολίτες καλούνται να προσθέσουν μία ακόμα χρέωση στα έξοδα του μήνα.

Βάση της δήλωσης του υπουργού εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο που τέθηκε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση για τους Ο.Τ.Α. το νέο νομοσχέδιο θα προβλέπει αποπληρωμή του χρέους από 13 έως 60 δόσεις με το γενικό χρέος όλων των ΔΕΥΑ να ανέρχεται στα 3,6 δις και εάν τα διαιρέσουμε με τα 10.000.000 του πληθυσμού μας δούμε πως το έξοδο πληρωμής κατά κεφαλήν στον πολίτη αναλογεί στα 360 .

Ενδεικτικά βλέπουμε πως για 13 δόσεις αναλογούν 27,6 , για 30 δόσεις 13 και για 60 δόσεις 6 μηνιαίος, επίσης δεν πρέπει να ξεχάσουμε πως έρχεται νέα αύξηση στην τιμή του νερού. Άρα αγαπητοί  αναγνώστες κάντε τα μαθηματικά για το τι έρχεται. 

Τελικά θα μπορούσε να είχε αποτραπεί η πτωτική πορεία των δήμων μας;

Όλοι οι δήμοι είχαν και έχουν ακόμη και σήμερα την ευκαιρία να αποπληρώσουν με την προσφορά του κ. ΑΡΤΕΜΗ ΣΩΡΡΑ προς όλους τους δήμους ύψους 2,3 τρισεκατομμύρια ευρώ μέσω της παγκόσμιας τράπεζας, άλλωστε πρέπει να γνωρίζετε ένα κομμάτι του αρχικού οικονομικού χαρτοφυλακίου ύψους 600 δις ευρώ αποτυπώνεται κάθε χρόνο στους προϋπολογισμούς του κράτους.

Σε όλη την πορεία του ο κ. ΑΡΤΕΜΗΣ ΣΩΡΡΑΣ αποκαλεί απόλυτα ανθελληνικό και προδοτικό όλο το πολίτικο καθεστώς για την καταδυνάστευση των Ελλήνων και γι’ αυτό πολεμήθηκε, λοιδωρήθηκε και λασπολογήθηκε ώστε να μην έρθει προ των ευθυνών του για ό,τι δεινά βιώνει ο άνθρωπος σήμερα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *