ΟΙ ΛΑ(ΚΕΔΕ)Σ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ (Video)

Γράφει ο Τάσος Ντουλαπτσής


Η ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος) είναι Ν.Π.Ι.Δ. (Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου) που ιδρύθηκε με σκοπό και στόχο (όπως αναφέρεται στο Προεδρικό Διάταγμα 75/2011) “ τη συνεργασία των Δήμων μεταξύ τους ώστε να προάγουν τον θεσμό του Α΄ βαθμού Αυτοδιοίκησης, την έρευνα και μελέτη ζητημάτων σχετικών με την τοπική αυτοδιοίκηση και ανάπτυξη, καθώς και την υποστήριξη πρωτοβουλιών που ενδυναμώνουν την τοπική ανάπτυξη και οικονομία”. Συμπερασματικά λοιπόν η ΚΕΔΕ κατέχει ένα συντονιστικό ρόλο, έτσι ώστε οι Δήμοι (ως μονάδες και ως συλλογικότητα) να αναπτυχθούν οικονομικά, διοικητικά κ.λπ. Μέχρι εδώ όλα καλά. Κατά πόσο όμως η ΚΕΔΕ αποδεικνύει έμπρακτα τον σκοπό ίδρυσης και ύπαρξή της; Ποιος ο ρόλος της και η σχέση της με την Τοπική Αυτοδιοίκηση; 


  Όταν οι λα(ΚΕΔΕ)ς συντονίζουν….

  Γυρίζουμε τον χρόνο στο κοντινό 2013, όπου κατατέθηκε από τον κ. Αρτέμη Σώρρα πρόταση χρηματοδότησης σε όλους τους Δήμους της επικράτειας καθόλα νόμιμη και απολύτως διαυγής. Η πρόταση εξασφάλιζε την υλοποίηση αποδοτικών έργων (βιομηχανίες, βιοτεχνίες κ.λπ. ), έργων κοινωφελούς χαρακτήρα (νοσοκομεία, ερευνητικά κέντρα, σχολεία, γηροκομεία κ.λπ. ) καθώς και την εξαγορά των χρεών του Δήμου και των Δημοτών του (κόκκινα δάνεια, Ασφαλιστικά Ταμεία , Εφορία κ.λπ. ). Τέσσερις Δήμοι αντιλήφθηκαν το όφελος που θα αποκόμιζαν  οι δημότες τους μέσα από αυτή την πρόταση χρηματοδότησης και την υπέγραψαν δίνοντας την εντολή στον κ. Σώρρα να δομήσει χρηματοδότηση και εφόσον δεσμευτούν τα συγκεκριμένα κεφάλαια που απαιτούνται να ξεκινήσει τα έργα. Και ποιο το κόστος των Δήμων; Τι θα επωμίζονταν για όλα αυτά; ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ ! Ο εκάστοτε Δήμος δε δανείζεται, δεν παίρνει κάποιο ρίσκο, δεν υποθηκεύει δημοτική περιουσία, ούτε δεσμεύεται νομικά και οικονομικά. 

Ενώ λοιπόν όλα τα παραπάνω είναι ξεκάθαρα δηλωμένα στην πρόταση χρηματοδότησης, η πλειοψηφία των Δήμων απευθύνθηκε στην ΚΕΔΕ (και καλώς έπραξαν μιας και τα νομικά τους τμήματα είναι για τα πανηγύρια…) να αποφανθεί για το όλο θέμα. Στις 05/03/2014, η ΚΕΔΕ μέσω του νομικού της συμβούλου κ. Πάνο Ζυγούρη εξέδωσε γνωμάτευση, με την οποία ενημερώνει τους Δήμους πως “ μπορούν να συνομολογούν δάνεια μόνο με αναγνωρισμένα πιστωτικά ιδρύματα. Προϋπόθεση επομένως συνάψεως δανείου  από Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι ότι πρέπει το πιστωτικό Ίδρυμα να είναι ένα από αυτά που η τράπεζα της Ελλάδος έχει αναγνωρίσει” .

Η προσπάθεια παραπλάνησης, εξαπάτησης και χειραγώγησης των Δήμων από την ΚΕΔΕ είναι προφανής! Και αυτό γιατί ενώ στην πρόταση χρηματοδότησης του κ. Σώρρα αναφέρεται ξεκάθαρα πως δεν πρόκειται για σύναψη δανείου, αλλά για εντολή εύρεσης χρημάτων προς υλοποίηση έργων πάσης φύσεως, η γνωμοδότηση “μιλάει” για την ορθή διαδικασία σύναψης δανείου η οποία οδηγεί τους Δήμους με δόλιο τρόπο να μην υπογράψουν.

Και η συνέχεια; Απλά τραγελαφική! Δήμαρχοι που πήραν εντολή από τα Δημοτικά τους συμβούλια να υπογράψουν την πρόταση δεν προσήλθαν για υπογραφή και άλλοι “ κρύφτηκαν”   πίσω από την γνωμοδότηση ώστε να μην εκτελέσουν την διαδικασία με τον… ¨συντονισμό¨ της ΚΕΔΕ (αυτός δεν είναι ο σκοπός ιδρύσεως της ΚΕΔΕ άλλωστε;;;)  να πετυχαίνει στον μέγιστο βαθμό, αποδεικνύοντας έτσι πως δεν είναι τίποτα άλλο παρά μόνο ένα ακόμη καθεστωτικό όργανο ελέγχου της χώρας που επικυριαρχεί πάνω στους Δήμους και λειτουργεί ως μπαμπούλας.

   Όταν οι λα(ΚΕΔΕ)ς εκλέγουν… 

Στις 2 Μαρτίου 2024 διεξήχθησαν οι εκλογές της ΚΕΔΕ για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ. και τα αποτελέσματα διαδέχθηκαν τίτλους  όπως ‘’θρίαμβος της ΝΔ’’, ‘’ μεγάλοι χαμένοι ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ’’ και πολλούς ακόμη βαρύγδουπους τίτλους   που αποδεικνύουν πως τα μέλη της ΚΕΔΕ τα οποία προέρχονται μέσα από τους Δήμους δεν ενδιαφέρονται για το αληθινό δημόσιο συμφέρον, αλλά για την ενίσχυση των κομμάτων που εκπροσωπούν και την προσωπική τους ανέλιξη μέσα από αυτά, λαμβάνοντας εγκληματικές αποφάσεις για τους δημότες. Σε πολλές περιπτώσεις δε, η άγνοια και η έλλειψη γνώσεων τους καθιστά επικίνδυνους και ακατάλληλους να διοικούν. Αν γνώριζαν την πραγματική ισχύ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τα πράγματα θα ήταν σαφώς καλύτερα. 

   Η ισχύς του Δήμου και η θέση του δημότη

Μετά την ψήφιση του νόμου ¨ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ¨ (3852/2010) οι Δήμοι είναι αυτοδιοικούμενα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) και αποτελούν τον Α΄ βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως ο εκάστοτε Δήμος είναι Κράτος και ο Δήμαρχος αναγνωρίζεται ως αρχηγός Κράτους στα όρια του καλλικρατικού του Δήμου και ως μοναδικό καθήκον έχει να εκτελεί τις  αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο είναι ο εκπρόσωπος των δημοτών. Από πότε λοιπόν ένα ΝΠΙΔ όπως η ΚΕΔΕ χειραγωγεί και εκβιάζει τους Δήμους που είναι ΝΠΔΔ ; Ας όψονται τα κόμματα και οι εγκληματικές πρακτικές τους. Από την άλλη οι Δημότες πρέπει να αντιληφθούν πως είναι οι ιδιοκτήτες  και οι μέτοχοι των Δήμων και η ενασχόληση τους με τα κοινά είναι καθήκον ώστε να ελέγχουν τα πεπραγμένα. Η ισχύς  του Δήμου πηγάζει από τον ίδιο τον Δημότη. Επειδή λοιπόν οι Δήμοι κομματοκρατούνται, πρέπει οι πολίτες – δημότες να ενωθούν και να συστρατευθούν στην ΄΄ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ¨΄ που είναι η στέρεη πλατφόρμα να ασκήσουν και να βιώσουν πραγματική και αληθινή ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Η ευημερία και η ανάπτυξη για το σύνολο της Πολιτείας βρίσκονται στα συρτάρια των γραφείων των Δημάρχων. Είναι οι προτάσεις δόμησης χρηματοδότησης των Δήμων και περιμένουν την ενεργοποίηση τους…

ΠΡΟΤΑΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ 2,3 ΤΡΙΣ EUR ΓΙΑ ΕΡΓΑ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *