Νερό: Διέλυσαν τις ΔΕΥΑ για να το ξεπουλήσουν

Γράφει ο Ξενοφώντας Καννελόπουλος

Νερό το υπέρτατο δημόσιο αγαθό, με τεράστια ασέβεια στην ίδια τη ζωή το έκαναν εμπορεύσιμο χρηματιστηριακό είδος να τζογάρουν στην ανάγκη για επιβίωση, να στοιχηματίζουν ποιός θα αντέξει και ποιός όχι.  


 Όλοι θα αντιληφθούν την ανθελληνική στάση και θέση όλων των κυβερνήσεων, όλων των κομμάτων ,περιφερειαρχών, δημάρχων, μείζονος μειοψηφίας και πάσης φύσεως αιρετών και εμπλεκομένων (ένα παρεάκι όλοι τους). Με υπόγειες διαδρομές, μεθοδεύσεις και νομοθετήματα διέλυσαν τις ΔΕΥΑ (δημοτική επιχείρηση ύδρευσης και αποχέτευσης) για να τις ξεπουλήσουν σε εταιρεία συμμετοχών ΑΕ Holding.                

Πουλώντας το ίδιο το νερό μας σε ιδιώτες. 

Οι 123 ΔΕΥΑ  που λειτουργούν σε όλη τη χώρα συστάθηκαν με το ν.1069/80 είναι νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, έχουν κοινωφελή σκοπό (δημόσια περιουσία των Ελλήνων δημοτών). Το νερό το διαχειρίζονται σχεδόν αποκλειστικά δημόσιοι φορείς, είτε έχουν να κάνουν με ΔΕΥΑ (το ελ ντοράντο του κάθε δημάρχου μιας και είναι μονοπώλιο) είτε με εταιρείες Α.Ε κρατώντας το 36% των μετοχών όπως η ΕΥΔΑΠ και ΕΥΔΑΘ (εν μέρει ιδιωτικές), οι οποίες ετησίως έφεραν κέρδη το 2016, 70 εκατομμύρια ευρώ για τη πρώτη και γύρω 35 εκ ευρώ για τη δεύτερη. Συνολικά τα έσοδα από τη διαχείριση του νερού ήταν 9 δις ευρώ με 2.5εκ υδρομετρητές.  Αν υπολογίσουμε  μια πόλη 120χιλ κατοίκων με 30χιλ υδρομετρητές επί 300 ευρώ ετησίως είναι 9 εκατομμύρια ευρώ. Τρελές εισπράξεις!

Με την ίδια μπαγιάτικη τακτική δημιουργούν το πρόβλημα, το αφήνουν να διογκωθεί και να δώσουν τη λύση – αντάλλαγμα πουλώντας το “πρόβλημα” σε εταιρεία ΑΕ. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ΔΕΥΑΜΒ με 40 εκατομμύρια ευρώ χρέη. Με άμεση πρόσβαση στο άφθονο νερό του Πηλίου και όμως όλη η περιοχή έχει διαχρονικά προβλήματα στη παροχή και στη καταλληλότητα.

Η ΔΕΥΑΜΒ  από το 2014 φέρεται να μη πλήρωνε τη ΔΕΗ, η οποία έστειλε εξώδικο  προς τη ΔΕΥΑΜΒ και στο Δήμο Βόλου, απαιτώντας την εξόφληση οφειλών ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ, στην οποία κάνει λόγο για συστηματική αποφυγή αποπληρωμής του ποσού, συν άλλα τόσα τα χρέη στην ΕΡΓΗΛ. Για τις εισπράξεις θα μας πουν κάτι; Που πήγαν όλα αυτά τα λεφτά; Αφού δεν πληρώθηκαν ποιοί τα καρπώθηκαν; Τι πλιάτσικο γίνεται 45 χρόνια τώρα; 

Εικόνα διάλυσης… Αν και είναι μονοπώλιο. Σπεύδουν για τη λύση-αντάλλαγμα. Θα μεταφέρουν το χρέος στους πολίτες-δημότες.

Πρέπει να εξυγιανθεί το τοπίο από τη διαφθορά. Να γίνει οικονομικός έλεγχος για όλα… κέρδη, δαπάνες, χρέη. Όμως δεν έγινε ποτέ σοβαρός οικονομικός έλεγχος. Οι επόμενοι “ξεπλένουν” τους προηγούμενους σε μία θεατρική παράδοση-παραλαβή.  Άλλωστε είναι γνωστό και διαπιστωμένο οι τοπικές αυτοδιοικήσεις είναι ψηλά στους δείκτες για τη διαφθορά και τη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος.

Έρχεται λοιπόν νέα εταιρεία ΑΕ για να τα πάει καλύτερα και επικαλούμενη να μη πέσει έξω θα ακριβύνει το ήδη πανάκριβο νερό,  με τους έξυπνους υδρομετρητές που θέλουν να βάλουν στους δημότες, να πλένονται με τα επεξεργασμένα λύματα και να μετρούν πόσα ποτήρια νερό θα πιούν.  

Πως γίνεται ένας ιδιώτης να είναι πιο πλούσιος από το Δήμο και όλους τους δημότες; Όταν οι ίδιοι οι δημότες έχουν χρηματοδοτήσει τις εγκαταστάσεις εκατομμυρίων μέτρων ύδρευσης αποχέτευσης και όμβριων για να μη πλημμυρίζουν;

Η πηγή ζωής, το κύριο συστατικό κάθε μορφής δημιουργίας, το υπέρτατο δημόσιο αγαθό κάποιοι το αντιλαμβάνονται ως προϊόν πλουτισμού. Το νερό στην ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ δεν θα είναι εκμεταλλεύσιμο εμπόρευμα από οποιονδήποτε ούτε καν σαν σκέψη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *