Σοκάρουν οι αριθμοί! Η ελληνική γεωργία διώκεται.

Σοκάρουν οι αριθμοί! Η ελληνική γεωργία διώκεται.

Γράφει ο Καπετανάκης Γιώργος

Πολύ άσχημη η εξέλιξη με την μείωση της γεωργικής παραγωγής της Ελλάδος με ποσοστό 16%. Το ποσοστό αυτό κατατάσσει την χώρα μας στην τελευταία θέση του πίνακα των χωρών της ΕΕ σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. 


Αντιθέτως σημειώθηκε άνοδος της τάξης του 12% και 26% σε χώρες όπως η Σλοβακία και η Ουγγαρία που δεν διαθέτουν, ούτε την γεωγραφική θέση, αλλά ούτε και το κατάλληλο κλήμα, έτσι ώστε να δικαιολογεί αυτή την ανοδική πορεία της αύξησης της παραγωγής.

Αν προσθέσουμε ακόμα ότι η Ελλάδα έχει και το λέμε με σιγουριά, τις ευνοϊκότερες κλιματολογικές συνθήκες στην ΕΕ, έχει τόσα γεωμαγνητικά πεδία, ήπιο κλίμα και με μια μορφολογία εδάφους που ευνοεί την καλλιέργεια σχεδόν των πάντων. Όπως μας εξηγούν καταξιωμένοι παγκοσμίως γεωπόνοι καθηγητές, ο γεωγραφικός μας χώρος, έχει την αυξημένη ροή ηλεκτρονίων, παράγοντας που αυξάνει την ποιότητα των φυτικών και ζωικών προϊόντων.

Είναι γνωστό εξάλλου και παρατηρήθηκε σε τουρίστες που επισκέπτονται την χώρα μας, να μένουν έκπληκτοι από τα προϊόντα που γεύονται, παίρνοντας αρκετά από αυτά μαζί τους ώστε να τα δοκιμάσουν και άλλοι.

Αυτή είναι μια τεράστια διαφήμιση που θα πρέπει να εκτελεί το υπουργείο Γεωργίας και Εξωτερικών καθημερινά σε όλα τα Μήκη και πλάτη του πλανήτη. Βοηθώντας στο έπακρο αγροτικούς φορείς, αγροτικούς συνεταιρισμούς, επιχειρηματίες αγροτικών προϊόντων, μηχανημάτων και παραγωγούς. Να κάνουμε παντού γνωστά τα ποιοτικά μας προϊόντα αυξάνοντας έτσι και τις εξαγωγές προς όφελος όλων.

Μένοντας για λίγο ακόμα στην ποιότητα των προϊόντων μας, θα ήταν σκόπιμο να αναφέρουμε τον τρόπο που διαχειριζόμαστε το προϊόν. Δεν συνάδει με τους κανόνες της διεθνούς αγοράς. Δεν είναι εμπορικό να γίνεται εξαγωγή αγροτικών προϊόντων που είναι ασυσκεύαστα και αμεταποίητα, συν ότι πολλές φορές η τιμή που προσφέρεται στον  παραγωγό δεν είναι και συμφέρουσα.

Με αυτόν τον τρόπο δίνουμε το δικαίωμα  στις ξένες εταιρείες, να το αγοράζουν οικονομικά, να το μεταποιούν σε καλαίσθητες συσκευασίες και μετά να μας το μεταπωλούν παίρνοντας την υπεραξία του προϊόντος. Π.χ. το Ελληνικό ελαιόλαδο που δεν είναι απλώς ένα ελαιόλαδο αλλά ένα κορυφαίο προϊόν με ονοματεπώνυμο, ένα προϊόν με ευεργετικές ιδιότητες για τον άνθρωπο, αναγνωρισμένες παγκοσμίως, το επιτρέπουμε να φεύγει χύμα..

Αλήθεια, μετά από τόσα πλεονεκτήματα που διαθέτει ο τόπος μας, πως είναι δυνατόν να φέρνουμε τέτοιο αποτέλεσμα; Είναι άξιο απορίας πως φτάσαμε να πιάσουμε τον πάτο και μάλιστα με διαφορά 16%.

Δεν ξυπνήσαμε ένα πρωί και ανακαλύψαμε αναπάντεχα  ότι κάτι συμβαίνει, ότι κάτι δεν πάει καλά με τον αγροτικό κόσμο. Τα τελευταία 50 χρόνια παίζεται το τελευταίο επεισόδιο δίωξης της Ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας. Αν δούμε τα στοιχεία που συνθέτουν αυτό το παζλ, θα διακρίνουμε πολύ καθαρά τη εσωστρέφεια της αγροτικής μας πολιτικής.

Την  τραγική μείωση των πρωτοβουλιών των ευρωβουλευτών μας, να διεκδικήσουν  και να πετύχουν ευνοϊκότερους όρους σε όλους τους τομείς της αγροτικής ανάπτυξης, ώστε οι οδηγίες που αποστέλλονται στη χώρα μας να ικανοποιούν την αγροτική μας πολιτική.  

 Αποτελέσματα κομματικών χειρισμών και παρεμβάσεων, το κλείσιμο δεκάδων αγροτικών συνεταιρισμών. Οι αυξήσεις των καυσίμων. Η κατακόρυφη άνοδος  των αγροεφοδίων (σπόρων λιπασμάτων). Το μεγάλο κόστος απόκτησης αγροτικών ελκυστήρων και μηχανημάτων καλλιέργειας. Το υψηλό κόστος του ρεύματος για γεωργική χρήση. Η καθυστέρηση των αποζημιώσεων από τις θεομηνίες, που ούτος η άλλος δεν ανταποκρίνονται στο πραγματικό κόστος της ζημιάς. Η ιδιωτικοποίηση του νερού. Ιδιωτικοποίησαν ξεπουλώντας  την αγροτική τράπεζα.

Η  στενότητα της οικονομικής κρίσης έφερε του αγρότες σε σημείο να μην μπορούν να ικανοποιήσουν τα δάνεια τους, κάνοντας το κλήμα αφόρητο και δυσβάσταχτο έως και καταστροφικό για αρκετές αγροτικές επιχειρήσεις, φτάνοντας στον μαρασμό και τέλος στο κλείσιμο τους. Η  ισοπεδωτική υπέρογκη φορολόγηση τους γονάτισε οικονομικά μετέφερε το υψηλό κόστος παραγωγής στον τελικό καταναλωτή και αυτός με την σειρά του, κοίτα με έκπληξη τις τιμές των προϊόντων στα ράφια των super Market, τις κοιτάζει λέμε δεν αγοράζει.

Μέσα σε 10 χρόνια να αποχώρησε το 30% του αγροτοκτηνοτροφικού πληθυσμού σύμφωνα με στοιχεία από την απογραφή του 2020 της ΕΛΣΤΑΤ και οι υπόλοιποι βρίσκονται σε δεινή θέση, βλέποντας την πόρτα της εξόδου. Έτσι δημιουργείται ένα αρνητικό ισοζύγιο με απρόβλεπτο τέλος για τον κλάδο της γεωργίας. Όλα μαζί συνθέτουν ένα εχθρικό περιβάλλον ώστε να μπει μια ταφόπλακα στην ελληνική γεωργία.

Δεν φτάνουν τόσα προβλήματα που συσσωρεύτηκαν αρκετά χρόνια πριν, προστέθηκε το τελευταίο διάστημα άλλο ένα καθώς πήρε ανησυχητικές διαστάσεις για τον αγροτικό κόσμο και την χώρα μας.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται από τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων  προκαλεί ανησυχία αλλά και αγανάκτηση. Φυσικά δεν αναφερόμαστε την εισαγωγή εξωτικών φρούτων και λαχανικών όπως: τσιριμόνιας, ντούριαν, ζαμπουτικάμπα, ταμαρίλλο, ούτε σαποντίγια, ούτε κουπουασού, αλλά στα φρούτα και τα λαχανικά που υπάρχουν και στον τόπο μας και παράγονται σε αφθονία. Οι ελιές, τα εσπεριδοειδή, τα σταφύλια, τα κηπευτικά, τα δημητριακά και τόσα αλλά καθώς και τα παράγωγα τους.

Στο πρώτο οκτάμηνο του 2024 παρατηρήθηκε αύξηση 10,8% στις εισαγωγές φρούτων και νωπών λαχανικών.

Συγκεκριμένα εισήχθησαν:

205.079 τόνοι πατάτας  το 2024 –  έναντι 174.004 τόνοι το 2023

Ποσοστό αύξηση +17%  προερχόμενες από Αίγυπτο, Κύπρο και Γαλλία.

4.281 τόνοι πιπεριές το 2024 – έναντι 2.828 τόνοι το 2023

Ποσοστό αύξηση +51 προερχόμενες από Ιορδανία, Ολλανδία και Ισραήλ

12.491 τόνοι μήλων το 2024 – 5.023 τόνοι το 2023

Ποσοστό αύξησης +148,68% προερχόμενες από Σκόπια, Πολωνία και Ιταλία

3.621 τόνοι πορτοκαλιών το 2024 – έναντι 2.214 τόνοι το 2023

Ποσοστό αύξησης +17.86% προερχόμενες από Αίγυπτο, Ρουμανία και Ιταλία

Γιατί ευνοούνται και ενισχύονται  διαρκώς οι εισαγωγές;

Το γεγονός αυτό υποτιμά τα αγροτικά μας προϊόντα,  εφόσον είναι εφικτό και μπορούμε να παράγουμε όσα θέλουμε για τις ανάγκες μας δημιουργώντας αυτάρκεια, ποιος ο λόγος που εισάγουμε σήμερα από χώρες της ΕΕ όπως Ιταλία, Ολλανδία αλλά κυρίως από τρίτες  χώρες όπως π.χ., Αίγυπτο, Ρουμανία, Σκόπια, Πολωνία, Ιορδανία, και Ισραήλ.  Ποιοι αισχροκερδούν εις βάρος μας;  Ποιοι έχουν την ευθύνη και επιτρέπουν να συμβαίνει με κάθε επισημότητα;

Τα γεγονότα και οι πράξεις δείχνουν τον στόχο και τον σκοπό αυτόν που κυβέρνησαν ως τώρα αυτόν τον τόπο, καθώς και τα αποτελέσματα που παράχθηκαν με την ψήφιση και την εφαρμογή των νομών με αποτέλεσμα να μας φέρουν σε αυτή τη θέση. Μην μπορώντας λιπών να αντέξουν και να ανταπεξέλθουν οι κοινωνικές ομάδες (που σχετίζονται με την αγροτική εκμετάλλευση), στις αντίξοες συνθήκες που όλα αυτά τα χρόνια αντιμετώπιζαν (παραδίδουν) την σκυτάλη σε ξένα χέρια που ετοιμάζονται να επενδύσουν στη χώρα μας, με καθεστώς που θα επιβάλλουν οι ίδιες οι πολυεθνικές, επιβάλλοντας και τις δικές τους τιμές.

Δεν γίνεται κύριοι να έχουμε μαγαζί γωνιά σε κεντρικό σημείο και το πουλάμε σε τιμή υπογείου που βρίσκεται σε συνοικία.

Η Ελλήνων συνελεύσεις τοποθετώντας τα πράγματα στην σωστή τους θέση και όπως πρέπει να είναι, δίνει μεγάλη βαρύτητα στην ανάπτυξη όλων των πρωτογενών  παραγωγικών πηγών. Με βάση την προοδευτική και συνεχή ανάπτυξη, με αυστηρούς ελέγχους και τήρηση των προδιαγραφών σε όλους τους τομείς και τα επίπεδα.

Εννοείτε πως η υπεραξία από την μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων θα μένει στον τόπο μας, και δεν θα εξάγεται τίποτα  χωρίς να έχει πρώτα μεταποιηθεί. Θα μπει τέλος στους GM  γενετικά τροποποιημένους σπόρους και τα παράγωγα αυτών διασφαλίζοντας υγιή τρόφιμα. Η πολιτεία  θα αναλάβει βάση προγραμματισμού να διασφαλίσει το 60% της γεωργικής παραγωγής ώστε να καθιστά αυτάρκη την χωρά μας με γεωργικά προϊόντα. Θα δημιουργηθεί το κατάλληλο φορολογικό κλήμα έτσι ώστε ο αγρότης να θέλει να μείνει και να καλλιεργήσει.  

 Θα μπει τέλος στην αισχροκέρδεια δίνοντας τη θέση της στην υγιή και αέναη ανάπτυξή του πρωτογενή τομέα. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *