Το δημόσιο “στο νοίκι”. (Ξε)πούλημα και ρεμούλα…

Γράφει ο Τάσος Ντουλαπτσής

75.000 ακίνητα  ( πολλά από αυτά χαρακτηρίζονται “φιλέτα” ) είναι στην ιδιοκτησία του δημοσίου. Κι όμως δαπανά πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ ετησίως για ενοίκια που αντιστοιχούν σε 2.300 κτίρια ανά την επικράτεια για να  στεγάσει τις υπηρεσίες  του. Στις περισσότερες μάλιστα των περιπτώσεων τα ποσά που καταβάλλονται είναι υπέρογκα.


    Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ενοικίαση κτιρίου για τις ανάγκες του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με ετήσιο κόστος 4.158.332,40 ευρώ(!!!) . Και εκεί που προσπαθείς να συνέλθεις απο το σοκ, σου σκάει δεύτερο:

Το συγκεκριμένο ακίνητο ανήκε στο Δημόσιο και απο το 2007 που στεγάζεται εκεί το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, είχε απαλλαγεί από την δαπάνη ενοικίου. Όλα αυτά μέχρι το 2014. Γιατί τότε το ακίνητο ( ξε) πουλήθηκε μέσω του Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ. σε τραπεζικό ίδρυμα και στην συνέχεια μισθώθηκε στον εν λόγω Υπουργείο με το Δημόσιο να καταλήγει απο ιδιοκτήτης… ενοικιαστής!!!

    Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ. : αξιοποίηση ή ξεπούλημα;

Με το πρώτο μνημόνιο του 2010 και στα πλαίσια διαρθρωτικών αλλαγών και ορθότερης αξιοποίησης της  δημόσιας περιουσίας, συστάθηκε το 2011 το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ( Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ.). 13 χρόνια μετά, αποδείχθηκε περίτρανα πως  δεν προχώρησε η αξιοποίηση αλλά το ξεπούλημα ακινήτων, καθώς ήδη 4.000 ακίνητα-φιλέτα έχουν περάσει σε χέρια εταιρειών και ιδιωτών και μάλιστα σε εξευτελιστικές τιμές. 

 Κάθε νόμισμα όμως έχει δύο όψεις. Στην μια γράφει  Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ.

 Η άλλη όψη του  νομισματος θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη για να χωρέσει τους κομπιναδόρους και τα αρπακτικά που λυμαίνονται το Δημόσιο χρημα δεκαετίες τώρα. 

  “ Πολλά τα λεφτά Άρη …”  

   Η ατάκα του αείμνηστου Σπύρου Καλογήρου στην ταινία ¨Λόλα¨ είναι πασίγνωστη: ¨Είναι πολλά τα λεφτά Άρη¨ και εδώ ταιριάζει γάντι. Διεφθαρμένοι πολιτικοί, ιδιώτες και εταιρείες ξένων συμφερόντων, συνθέτουν ενα μαφιόζικο σκηνικό και με τις πλάτες των κυβερνώντων, εδώ και δεκαετίες “ φροντίζουν” να μένουν αναξιοποίητα  τα δημόσια ακίνητα για να… ‘“ φιλοξενήσουν” τις υπηρεσιακές ανάγκες του Δημοσίου στα δικά τους (μήπως κάπως έτσι εξηγείται και η τεράστια ακίνητη περιουσία των πολιτικών μας και πως αυτή αξιοποιείται;).

Έτσι βάζουν χέρι ασύστολα στα κρατικά ταμεία, απομυζώντας τα, με τον Έλληνα πολίτη-φορολογούμενο να ματώνει μονίμως οικονομικά και το έγκλημα να συνεχίζεται. Ζούν λοιπόν αυτοί καλά και ο πολίτης… χειρότερα!

    Υπάρχουν περιπτώσεις  σε όλη την Ελλάδα κατά τις οποίες οι υπηρεσίες του κράτους μεταφέρθηκαν λόγω της παλαιότητας των κτιρίων ώστε να ανεγερθούν στην θέση τους σύγχρονα κτίρια. Η προσωρινή εγκατάσταση τους σε κτίρια ιδιωτών (καθόλου τυχαίων προσώπων) με υπερβολικά μισθώματα κατάντησε μόνιμη. Μετά από τρεις, τέσσερις ή και περισσότερες δεκαετίες και ακόμη τα σύγχρονα κτίρια “χτίζονται”…

   Υπό τέτοιες συνθήκες το να τεθούν ερωτήματα του τύπου “ γιατί δεν αξιοποιείται η Δημόσια Ακίνητη Περιουσία και πληρώνει το κράτος τεράστια ποσά σε ενοίκια” μόνο ως πρωταπριλιάτικο αστείο  ακούγεται γιατί η απάντηση είναι απλή: ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΚΑΙ ΡΕΜΟΥΛΑ. Εύλογα λοιπόν τίθενται τα εξής ερωτήματα: τι θα γίνει; πως θα σταματήσει όλο αυτό; Υπάρχει λύση;

     Λύση υπάρχει και πολύ συγκεκριμένη. Είναι η δημιουργια μιας πόλης που να ανήκει αποκλειστικά στην πολιτεία και θα φιλοξενεί όλα τα Υπουργεία, τους Οργανισμούς και τα Ιδρύματα, τα οποία θα την διοικούν. Κατασκευασμένη με τετοιον τρόπο και σε περιοχή που να αναδεικνύει το Ελληνικό κάλλος.

Μία πόλη με υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις ( όπως π.χ. αεροδρόμιο, ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, πάρκα κ.λ.π), ώστε να προσφέρει άριστη εξυπηρέτηση στον εκάστοτε επισκέπτη. Αυτή είναι η ιδανική λύση και θα συμβεί όταν ο πολίτης εστιάσει στο πρόβλημα, ώστε να πάψουν οι κάθε είδους επιτήδειοι να λυμαίνονται την πολιτεία του. 

Σε κάθε πόλη και κωμόπολη τα κτίρια που θα στεγάζουν την δημοτική αρχή, τις δημοτικές και δημόσιες υπηρεσίες, καθώς επίσης τα θέατρα και τις συνελεύσεις των δημοτών, θα είναι τα πιο λαμπρά, ασφαλή και διαχρονικά.  Κατασκευασμένα με τα πιο ανθεκτικά και πολυτελή φυσικά υλικά ώστε να αναδεικνύουν την αφθονία και δικαιοσύνη της αληθινής δημοκρατίας, και που θα δείχνουν τον αμφίδρομο σεβασμό στην σύνδεση πολίτη-πολιτείας μέσα από τις ανθρώπινες αξίες και φυσιολογία.

Κι αυτή η λύση θα υλοποιηθεί μόνο με την “ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ”…

ΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ “ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *