Πλημμύρες Θεσσαλίας: Οι ελληνικές μελέτες δεν υλοποιήθηκαν ποτέ!

Γράφει ο Κώστας Παπανικολάου

Η Ολλανδική εταιρεία HVA, η οποία είναι μέλος πολυεθνικού ομίλου εταιρειών, μετά από πρόσκληση της Ελληνικής κυβέρνησης, κατέθεσε πρόσφατα την μελέτη της σχετικά τη διαχείριση των υδάτων στη Θεσσαλία. Το γεγονός αυτό συνέβη μετά τις  2 καταστροφικές πλημμύρες ”ΙΑΝΟΣ” και ”ΝΤΑΝΙΕΛ” που έπληξαν κυρίως τον Θεσσαλικό κάμπο και προκάλεσαν όχι μόνο ανυπολόγιστες ζημιές στη γεωργία, στην κτηνοτροφία και σε περιουσίες πολιτών, αλλά ακόμα και ανθρώπινες απώλειες.


Μετά τον ΙΑΝΟ ο οποίος ανέδειξε την έλλειψη σχεδίου και υποδομών που απαιτούνταν για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων, η κυβέρνηση και η περιφέρεια Θεσσαλίας δεν προέβησαν στα απαραίτητα και αναγκαία μέτρα, ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον αντίστοιχα συμβάντα, γεγονός που επιβεβαιώθηκε από τα δεινά που επέφερε η πλημμύρα ΝΤΑΝΙΕΛ.

             Έπρεπε να πληγεί και δεύτερη φορά η χώρα μας, για να προβεί το Ελληνικό Κράτος στην αναζήτηση λύσεων. Ακόμη μια φορά η τωρινή κυβέρνηση (συμπεριλαμβανομένου και των προηγούμενων) επιχειρεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα κατόπιν εορτής, αποδεικνύοντας περίτρανα την ανεπάρκειά της.

             Η Ολλανδική εταιρεία στο γενικό σχέδιο διάταξης (MASTER PLAN) που ανακοίνωσε, στοχοποιεί ευθέως τους αγρότες και ταυτόχρονα αθωώνει όλες τις κυβερνήσεις, οι οποίες τόσα χρόνια αδιαφόρησαν για ένα μείζον θέμα Εθνικής σημασίας. Το εξωφρενικό είναι ότι προτείνει ακόμα και τιμωρητικά μέτρα για τους αγρότες που δεν θα συμμορφωθούν με τους κανόνες του και προτρέπει την πολιτεία να λάβει μέτρα πρόληψης, ώστε να αποτραπεί πιθανή εξέγερση!!!

Το εύλογο ερωτήμα που γεννάται είναι:

Γιατί πρέπει να καλέσουμε μια ξένη εταιρεία για να μας πει τι θα κάνουμε;

                  Τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται. Η Ολλανδική εταιρεία HVA αποτελεί  έναν κερδοσκοπικό οργανισμό-προωθητή παγκόσμιων συμφερόντων και πολυεθνικών εταιρειών με ιδιοτελείς σκοπούς.Δεν είναι δυνατό να αναμένουμε από μία εμπορική εταιρεία με ιδιοτελείς σκοπούς ουσιαστικές λύσεις σε τόσο σημαντικά Εθνικά θέματα.

Η Πατρίδα μας δεν έχει ικανές επιστημονικές ομάδες;;

               Βεβαίως και διαθέτουμε ικανότατους επιστήμονες και πλήρως καταρτισμένους, ώστε να προτείνουν και να υλοποιήσουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης των υδάτων της Θεσσαλίας όπως έχει ήδη γίνει!!!

               Ήδη από το 2015  είχαν εγκριθεί τα Σχέδια Διαχείρισης Υδάτων(ΣΔΥ) των Λεκανών Απορροής(ΛΑΠ) για το υδατικό διαμέρισμα Θεσσαλίας , τα οποία εκπονήθηκαν από Έλληνες επιστήμονες(ΦΕΚ 2561 ΤΒ-25/9/2015), ενώ στα τέλη του  2017 εγκρίθηκε η 1η αναθεώρηση  του παραπάνω σχεδίου. Όμως τα σχέδια αυτά δεν υλοποιήθηκαν ποτέ ή στην καλύτερη περίπτωση έμειναν ημιτελή με αποτέλεσμα να έχουμε τις τεράστιες καταστροφές από τις πρόσφατες πλημμύρες.

               Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για πολλοστή φορά, όπως και τα προηγούμενα κόμματα που κυβέρνησαν, προτάσσει ξένα συμφέροντα να αποφασίσουν για το μέλλον της Πατρίδας μας. 

Στις μέρες της Ελλήνων Πολιτείας θα αποφασίζουμε οι Έλληνες για τη Χώρα μας. Η Ελλήνων Συνέλευσις έχει και το σχέδιο και τη βούληση για την υλοποίηση όλων των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων που χρειάζεται η Ελλάδα. Ό,τι κατασκευάζεται και δημιουργείται θα γίνεται με απόλυτο σεβασμό προς το περιβάλλον και τα κονδύλια που θα δαπανηθουν είναι δεδομένα και άφθονα. 

Είναι η στιγμή που όλοι οι Έλληνες πρέπει να πάρουν θέση για το αν θέλουν να αποφασίζουν άλλοι γι αυτούς -πολιτικοί εξαρτημένοι από ολιγάρχες και εξωχώρια συμφέροντα- ή να γίνουν ενεργοί πολίτες που θα συμμετέχουν στα κοινά και θα λαμβάνουν οι ίδιοι τις αποφάσεις για το μέλλον τους και το μέλλον των απογόνων τους με δημοκρατικές διαδικασίες.

ΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ “ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *