Γράφει ο Κυριάκος Λιακούλης
Τον Ιούλιο του 2024 κυρώθηκε από την Ελληνική βουλή, η συμφωνία για την συγχώνευση της τράπεζας Αττικής, και της Παγκρήτιας τράπεζας. Η συμφωνία αυτή υπογράφηκε, μεταξύ της thrivest ( Μπάκος, Καϋμενάκης, Εξάρχου) και του ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας (ΤΧΣ). Η συγχώνευση αυτή, θα γίνει διά της απορροφήσεως της Παγκρήτιας τράπεζας, από την τράπεζα Αττικής, ενώ το νέο σχήμα που θα προκύψει, θα ενισχυθεί κεφαλαιακά με περίπου 675 εκατομμύρια ευρώ. ( 475 εκατομμύρια από το ΤΧΣ, και 200 από την thrivest).
Να θυμίσουμε εδώ ότι το ΤΧΣ είναι ένα ΝΠΙΔ, το οποίο ιδρύθηκε το 2010, προκειμένου να βοηθήσει στην σταθεροποίηση του τραπεζικού τομέα, εν μέσω κρίσης. Η βοήθεια που προσέφερε στις τράπεζες βέβαια, ήταν με χρήματα του δημοσίου, δηλαδή των Ελλήνων πολιτών. Ουσιαστικά, οι Έλληνες πολίτες χρηματοδότησαν τις ιδιωτικές τράπεζες για να σωθούν, ώστε να μπορούν να τους πάρουν τα σπίτια τους. Αυτό κι αν είναι τραγικό!
Είδαμε λοιπόν το ΤΧΣ να στηρίζει κεφαλαιακά τις συστημικές τράπεζες, με χρήματα του Ελληνικού δημοσίου, και όταν αυτές ολοκλήρωσαν τα σχέδιά τους, άρχισε να αποεπενδύει απ’ αυτές, παραδίδοντας κατά κάποιο τρόπο το ποσοστό συμμετοχής του στους ιδιώτες. Και γιατί δεν έκανε το ίδιο και με άλλες επιχειρήσεις μεσαίες η μικρότερες;
Στην περίπτωση τώρα της τράπεζας Αττικής, το ΤΧΣ κατέχει το 72,5% της τράπεζας, έχοντας καταβάλλει από το 2021 920 εκατομμύρια ευρώ. Η thrivest με την ολοκλήρωση της συγχώνευσης, θα έχει καταβάλλει 268 εκατομμύρια ευρώ. Τα ποσοστά τώρα μετά την συγχώνευση, κόντρα σε κάθε μαθηματική πράξη και λογική, θα μεταβληθούν σε 56% για την thrivest η οποία αποκτά την πλειοψηφία και τον έλεγχο, και σε 35% για το ΤΧΣ δηλαδή το Ελληνικό δημόσιο.
Συνοψίζοντας τώρα βλέπουμε ότι το ΤΧΣ με 920 εκατομμύρια ευρώ, θα κατέχει το 35% ενώ οι ιδιώτες με 268 εκατομμύρια, θα κατέχουν το 56% του νέου τραπεζικού πυλώνα.
Παρατηρούμε λοιπόν ότι οι κυβερνήσεις μας, αντί να ασκούν μια πολιτική για το δημόσιο συμφέρον, χρηματοδοτούν ασταμάτητα εδώ και δεκαπέντε χρόνια τις τράπεζες που κατασπαράζουν ως όρνια τα σωθικά των φορολογουμένων πολιτών. Και η αντιπολίτευση για να δικαιολογήσει την παρουσία της, κάνει μια χλιαρή ερώτηση στη βουλή για το αν είναι συμφέρουσα η σύμβαση συγχώνευσης. Φωνές ανούσιες για το θεαθήναι. Είναι τα ίδια κόμματα που κυβέρνησαν, και υπέγραψαν τα μνημόνια.
Σε ένα κράτος δικαίου, υπάρχει ισότιμη και δίκαιη αντιμετώπιση των πολιτών. Πρέπει να δημιουργηθεί ένας εθνικός τραπεζικός πυλώνας, ο οποίος θα λειτουργεί προς όφελος, και για την διευκόλυνση του πολίτη, και όχι για να του δυσκολεύει την ζωή και να τον δυναστεύει.
Ο σεβασμός κράτους – πολίτη είναι αμοιβαίος. Για να συμβαίνει αυτό, θα πρέπει να υπάρχει ένα αξιακό σύστημα, πάνω στο οποίο θα στερεώνεται η πολιτεία, ένα σύστημα με αξίες, αρχές και πολιτειακούς νόμους, γιατί μόνο μέσα από ένα αξιακό σύστημα, ο άνθρωπος οντολογικά παίρνει τη θέση που του ανήκει.
Στις προγραμματικές δηλώσεις της Ελλήνων Συνέλευσις, αναλύεται και αποτυπώνεται καθαρά, τόσο το Ελλάνιο αξιακό σύστημα, όσο και το πρόγραμμα διακυβέρνησης. Είναι χρέος του κάθε πολίτη να μελετήσει την ιδρυτική διακήρυξη και τις προγραμματικές δηλώσεις της Ελλήνων Συνέλευσις, έτσι ώστε ν’ αντιληφθεί την αλήθεια του δικαίου του.