Γράφει η Λαμπρινή Νάκου
Λίγες μέρες πριν υπογράφηκε σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του Ιδρύματος Ωνάση για την ίδρυση του Δικτύου Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία (ΔΗΜ.Ω.Σ). Ουσιαστικά πρόκειται για τη μετατροπή 22 υφιστάμενων Γυμνασίων και Λυκείων της χώρας μας σε πρότυπα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία. Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου για την υπογραφή της σύμβασης, παρευρέθηκε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μίλησε για “περιζήτητα σχολεία” στα οποία οι μαθητές θα έχουν ίσες ευκαιρίες.
Ας δούμε όμως πως θα λειτουργήσουν τα σχολεία αυτά. Οι σχολικές μονάδες που επιλέχθηκαν να μετατραπούν σε Ωνάσεια σχολεία βρίσκονται σε ευάλωτες περιοχές που αντιμετωπίζουν οικονομικές και κοινωνικές προσκλήσεις σε όλη την επικράτεια, με 10 σχολεία στην Αττική, 4 στη Θεσσαλονίκη και τα υπόλοιπα στη περιφέρεια. Η φοίτηση θα είναι δωρεάν και η εισαγωγή των μαθητών θα γίνεται με γραπτές εξετάσεις στην Α΄ Γυμνασίου και στην Α΄ Λυκείου αντίστοιχα. Τα σχολεία αυτά θα δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στις Θετικές, Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες, στις Καλές Τέχνες, στη Ψηφιακή Παιδεία και στη Κοινωνική Νοημοσύνη.
Παρότι ακούγονται ωραία και καλά όλα αυτά, ανησυχία, προβληματισμό και δυσαρέσκεια έχει προκαλέσει η υπογραφή και ανακοίνωση της παραπάνω σύμβασης από γονείς μαθητές και εκπαιδευτικούς. Στα περισσότερα σχολεία που θα μετατραπούν σε Ωνάσεια αυτές τις μέρες γίνονται καταλήψεις. Τη δική τους φωνή υψώνουν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί απέναντι στη ταξική κατηγοριοποίηση που κρύβουν οι ανακοινώσεις για την ίδρυση των Ωνάσειων σχολείων, στη θέση του σχολείου της γειτονιάς.
Κύριο σύνθημα των καταλήψεων είναι σχολεία και μόρφωση για όλα τα παιδιά και όχι “αναβάθμιση για λίγους”, μιας και πολλοί μαθητές θα αποκλειστούν από τις εξετάσεις και δεν υπάρχουν σχολικές μονάδες στις γύρω περιοχές για να φοιτήσουν τα παιδιά και θα αναγκάζονται να μετακινούνται πολύ μακριά χάνοντας πολύτιμες ώρες.
Από την άλλη μεριά η μετακίνηση των μαθητών θυμίζει έναν ακόμη “γόρδιο δεσμό” για τους μαθητές που φοιτούν στα Μουσικά και Καλλιτεχνικά σχολεία της χώρας μας. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές, οι γονείς καθώς και οι εκπαιδευτικοί είναι τεράστια. Σύμφωνα με ερώτηση που κατέθεσε η Κυριακή Μάλαμα συνοδευόμενη από άλλους 2 ανεξάρτητους βουλευτές ανέδειξε τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτά τα σχολεία από υλικοτεχνικές ελλείψεις, παρωχημένα συγγράμματα, κενά σε εκπαιδευτικούς, αμέτρητα χιλιόμετρα μαθητών και το κυριότερο μη αναγνώριση και πιστοποίηση των σπουδών τους.
Δυστυχώς όμως τα προβλήματα στην εκπαίδευση είναι τεράστια γενικότερα. Διαπιστώνουμε έλλειμμα σχολικών υποδομών, σχολικά κτίρια έτοιμα να καταρρεύσουν, έλλειψη εκπαιδευτικών, γονείς που τη πληρώνουν ακριβά τη δωρεάν παιδεία. Και όπως αντιλαμβανόμαστε από όσα συμβαίνουν απουσία ίσων ευκαιριών για όλους τους μαθητές, μιας και όταν η ποιοτική εκπαίδευση παρέχεται σε λίγους είναι βέβαιο ότι πολλοί χαρισματικοί άνθρωποι και πολλά ταλέντα θα χαθούν. Με κερασάκι στη τούρτα τη μετατροπή σχολείων σε πρότυπα, συνιστώντας μεγάλο πλήγμα στις αρχές της δωρεάν και δημοκρατικής παιδείας.
Λύσεις υπάρχουν και το γνωρίζουμε. Καμία κυβέρνηση όμως δεν έδωσε ουσιαστικές λύσεις για έναν από τους πιο νευραλγικούς τομείς που είναι η εκπαίδευση, η παιδεία. Χωρίς παιδεία δεν υπάρχει αναβάθμιση της κοινωνίας ολόκληρης. Συνήθως τα προβλήματα αντιμετωπίζονται και λύνονται εφόσον τα δούμε και τα αποδεχτούμε. Κάτι που μάλλον καμία κυβέρνηση δεν είδε χρόνια τώρα.
Στο πρόγραμμα της η Ελλήνων Συνέλευσις θεωρώντας τη παιδεία ως τον κρισιμότερο και πιο νευραλγικό τομέα της κοινωνίας σκοπεύει να διαθέσει τεράστια κεφάλαια ώστε να διορθωθούν όλα τα κακώς κείμενα και να δημιουργηθεί η υλικοτεχνική δομή για την άριστη και πλήρη παιδεία των παιδιών της χώρας μας. Κύριο μέλημα της είναι η δημιουργία μιας Ελλήνων Πολιτείας όπου θα παρέχεται πλήρης και ολοκληρωμένη παιδεία, βασισμένη σε έναν άξονα αξιακού συστήματος, δημιουργώντας πολίτες με κρίση, επίγνωση και αυτογνωσία έτσι όπως πρέπει να είναι κάθε Έλληνας πολίτης.