Γράφει ο Γιώργος Καπετανάκης
Σε ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή για τα αίτια του δυστυχήματος που έγινε στην Λιβύη τον Σεπτέμβριο του 2023, απαντήθηκε καθυστερημένα από τον Υπ. Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια μετα από δεκαέξι μήνες λέγοντας χαρακτηριστικά:
«όπως με πληροφόρησαν οι αρμόδιοι φορείς του υπουργείου, σας γνωρίζω ότι δεν έχουν προκύψει επιπλέον στοιχεία αναφορικά με τις συνθήκες του τραγικού δυστυχήματος που συνέβη το 2023 στη Λιβύη. Τα γενικά επιτελεία έχουν εξετάσει κάθε δυνατότητα για την υγειονομική υποστήριξη και την κάλυψη όλων των εξόδων, ιατρικών και μη, στα οποία υποβάλλονται τα στελέχη που τραυματίστηκαν, εφαρμόζοντας στο έπακρο τις δυνατότητες που παρέχει ο νόμος γενικά σε τραυματίες ή θανόντες κατά την υπηρεσία. Μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί ότι προβλέπεται και έχουν βοηθηθεί τα στελέχη αυτά, ενώ για τη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης έχουν αναληφθεί όλες οι απαιτούμενες ενέργειες, οι οποίες δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί.»
Μια απάντηση που μόνο απαντήσεις δεν δίνει, επικαλούμενος ότι περαιτέρω απαντήσεις για την αποστολή και τον σχεδιασμό της, αποτελούν απόρρητες πληροφορίες που δεν μπορούν να κοινοποιηθούν.
Ποιο απόρρητο; Και η αγωγή που κατέθεσε ανώτερος αξιωματικός που συμμετείχε στην αποστολή και τραυματίστηκε σοβαρά; Μια αγωγή που κατατέθηκε κατά του δημοσίου και προσωπικά προς τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια και Υπ. Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη. Αναλύοντας στην αγωγή του βήμα προς βήμα και με κάθε λεπτομέρεια όλο το χρονικό του συμβάντος.
Και όπως λέει και ο λαός «ο κόσμος το έχει τούμπανο και εμείς κρυφό καμάρι».
Τα στοιχεία του συμβάντος είναι αποκαλυπτικά και οι ευθύνες αρκετές για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, στρατιωτικών και πολιτικών προσώπων.
Δεν ξανάγινε σε ειρηνευτική αποστολή του στρατού, να χάνουν την ζωή τους πέντε Έλληνες πολίτες, με τρεις από αυτούς μέλη του στρατού και μάλιστα σε καιρό ειρήνη.
Είναι εγκληματική αμέλεια και οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν, αρκεί να δουλέψει μεθοδικά και απερίσπαστη η στρατιωτική και πολιτική Δικαιοσύνη.
Πώς στέλνετε στρατιωτική μονάδα εκτός συνόρων με τόσες παραλείψεις και χωρίς την αυστηρή τήρηση του στρατιωτικού πρωτοκόλλου? Πως στέλνονται να εκτελέσουν αποστολή σε ξένο έδαφος, στο οποίο επικρατεί ασταθές πολιτικοστρατιωτικό κλίμα; γιατί η προετοιμασία ήταν ανύπαρκτη χωρίς οπλισμό, χωρίς μέσα επικοινωνίας, χωρίς ασφάλεια?
«Πατέ και όπου βγει;»
Ως πότε αυτό το κράτος όχημα, θα λειτουργεί στον αυτόματο πιλότο, χωρίς φρένα, με επιβάτες εμάς.
Τα δυο Υπουργεία των Εθν. Άμυνας και Εξωτερικών, έπρεπε να τα είχαν ετοιμάσει όλα. Αυτό δείχνει έλλειψη συντονισμού και εγκληματική προχειρότητα. Αν σε καιρό ειρήνης θρηνούμε νεκρούς, σε περίοδο κρίσης, ενός θερμού επεισοδίου, ποια θα είναι τα αποτελέσματα;
Θα πληρώσουμε πολύ ακριβά την εμπιστοσύνη που τους δίνουμε για να διαχειρίζονται την ασφάλεια της χώρας μας.
Η Ελλήνων Συνέλευσις τοποθετείται με σαφήνεια στις προγραμματικές τις δηλώσεις για τις ένοπλες δυνάμεις και τις υπηρεσίες ασφαλείας. Πάγια θέση της πολιτείας είναι ότι για να έχεις ειρήνη πρέπει να είσαι πάντα έτοιμος για πόλεμο.
Με απόλυτο σεβασμό η πολιτεία έναντι αυτών που υπηρετούν το μέγιστο καθήκον της ασφάλειας της χώρας μας, τους διασφαλίζει ώστε να μην έχουν καμία αναστολή και εμπόδιο στην εκτέλεση του καθήκοντος τους.
Η πολιτεία θα τους εξασφαλίσει μισθολογικά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά, ώστε απερίσπαστοι να εκτελούν το χρέος τους προς την πατρίδα.