Η απάντηση του Αρτέμη Σώρρα για τη “πολιτική ευθύνη” στο έγκλημα των Τεμπών. (video)

Γράφει ο Γιώργος Καπετανάκης

Με τη συμπλήρωση δύο ετών από το τραγικό δυστύχημα που έγινε στα Τέμπη και έγινε η αιτία να χάσουν την ζωή τους 57 συνάνθρωποι μας κατά κύριο λόγο νεαρής ηλικίας. Την παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2025, από άκρη σε άκρη όλη η χώρα κατεβάζει ρολά, ζητώντας να μην υπάρξει καμία συγκάλυψη στο έγκλημα των Τεμπών, στις αιτίες και τους αυτουργούς και να αποδοθεί δικαιοσύνη.


Μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει συμμετοχή στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας πάνω από 250 πόλεις στην Ελλάδα και σε ολόκληρο το πλανήτη. Ακόμα συμμετέχουν οργανώσεις, κινήσεις πολιτών, σωματεία, εργατικές ομοσπονδίες ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ ελεύθεροι επαγγελματίες και απλοί πολίτες. Το παρόν αλλά για διαφορετικό λόγο θα δώσουν και 6.000 αστυνομικοί που διατέθηκαν στην Αθήνα για να διαφυλάξουν τη συγκέντρωση στο σύνταγμα. Αντίστοιχη μεγάλη κινητοποίηση θα υπάρχει και σε άλλες μεγάλες πόλεις.

Αυτή η πρωτοφανή μεγάλη  διαδήλωση που ετοιμάζεται να πάρει σάρκα και οστά στις πλατείες, είναι ένα καθοριστικό δείγμα των πολιτών, που αν μη τι άλλο δείχνει ότι όλοι μαζί μπορούμε να κερδίσουμε τη ζωή μας.

Η κινητοποίηση για τη τραγωδία των Τεμπών, είναι ένα χαστούκι στην άσκηση της μη διαφανούς εκτέλεσης της εξουσίας και της προσπάθειας για συγκάλυψη, είναι η αγανάκτηση όλων μας από την έλλειψη δικαιοσύνης, είναι η μη τήρηση των κανόνων Δημόσιας ασφαλείας θέτοντας τις ζωές μας σε διαρκή κίνδυνο.

Όλη η Ελλάδα εδώ και δύο χρόνια μιλά ανοιχτά για δολοφονία 57 ανθρώπων, περιμένοντας από το πολιτικό κατεστημένο να πράξει τα αυτονόητα και όχι να κρύβεται πίσω από την ασυλία του. Δημοκρατία και ασυλία δεν συμβαδίζουν.

Και η δικαιοσύνη γιατί δεν έπραξε το καθήκον της όπως είναι ορισμένη και καθυστερεί ανεπανόρθωτα, αφού υπάρχει πεντακάθαρη επίσημη δημόσια ομολογία του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος στην εισήγηση του στο Υπουργικό Συμβούλιο ζήτησε δημόσια συγγνώμη στο όνομα όλων όσων κυβέρνησαν τη χώρα αλλά κυρίως προσωπικά.

“Αναλαμβάνω κατά συνέπεια την ευθύνη και δεν μπορούμε, δεν θέλουμε, δεν πρέπει να κρυφτούμε πίσω από μια σειρά ανθρώπινων σφαλμάτων. Ομολογώ ότι όλοι φταίμε. Εμείς οι διοικήσεις που επί χρόνια καταντήσαμε ένα κρίσιμο έργο, γεφύρι της Άρτας. Τον επιμερισμό των ευθυνών θα τον κάνει η Δικαιοσύνη. Γρήγορα και στον ανώτατο βαθμό.”

Σύμφωνα με τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και στο άρθρο 178 μας λέει, κυριότερα αποδεικτικά μέσα στη ποινική διαδικασία είναι: α) οι ενδείξεις, β) η αυτοψία, γ) η πραγματογνωμοσύνη, δ) η ομολογία του κατηγορουμένου, ε) οι μάρτυρες, στ’) τα έγγραφα.

Άρα η δικαιοσύνη και οι πολίτες έχουν την ομολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος ανέλαβε την ευθύνη. Και αφού ομολογείς υπεύθυνα και αναλαμβάνεις κατά συνέπεια την ευθύνη, γιατί δεν έχεις λογοδοτήσει ακόμα ενώπιον του Δικαστηρίου;  

Αναλαμβάνω την ευθύνη σημαίνει ότι «παραδέχομαι ότι διέπραξα εγκληματικά λάθη και απέτυχα, πλέον δεν είμαι ικανός να χαίρω την εμπιστοσύνη των πολιτών, αποδείχθηκα ανεπαρκής στα καθήκοντα μου. Συνεπώς αναλαμβάνω και είμαι έτοιμος να πληρώσω το πολιτικό κόστος, αίροντας την ασυλία μου και θέτοντας τον εαυτό μου στην διάθεση της δικαιοσύνης.

Δεν είδαμε να συμβαίνει κάτι τέτοιο αλλά ούτε και θα το δούμε ποτέ, για να συμβεί αυτό χρειάζεται σθένος και ανδρεία, στοιχεία ανύπαρκτα στη πολιτική σήμερα. Η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη «αναλαμβάνω την ευθύνη» έγινε για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας ενόψει των εκλογών και τίποτα άλλο. Δεν πρόκειται να επαναφέρει στη ζωή τόσες ψυχές που χάθηκαν άδικα και σε αυτό είναι συνένοχη ολόκληρη η βουλή, όλα τα κόμματα. Βουλή και κόμματα συμμετείχαν στο ξεπούλημα του ΟΣΕ.

Η σφοδρή σύγκρουση το μοιραίο βράδυ της 28 Φεβρουαρίου θα είχε αποφευχθεί αν θα είχε ολοκληρωθεί η «Σύμβαση 717» έως το 2016.

Πρόκειται για τη Σύμβαση 717/2014 της ΕΡΓΟΣΕ, «Ανάταξη και αναβάθμιση του συστήματος Σηματοδότησης – Τηλεδιοίκησης και Αντικατάστασης 70 αλλαγών τροχιάς σε εντοπισμένα τμήματα του άξονα Αθήνα- Θεσσαλονίκη – Προμαχώνας (πλην τμήματος Τιθορέας – Δομοκός). Το έργο δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, κατασπαταλώντας δημόσιο χρήμα. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελέα για τη κακοδιαχείριση και τη κρατική αδράνεια, κατηγορούνται 23 άτομα με 18 από αυτούς κρατικούς λειτουργούς.

Σήμερα δύο χρόνια μετά κυβέρνηση και αντιπολίτευση, προσπαθούν να εκμεταλλευτούν κομματικά το δυστύχημα και αναφέρονται για συγκάλυψη, ξέχασαν ότι και αυτοί όταν έπρεπε δεν μίλησαν.

Ο μονός πολιτικός Ηγέτης που έλαβε Δημόσια θέση και ύψωσε ισχυρή φωνή σε αυτή τη βαρύτατη αδικία είναι ο πρόεδρος της Ελλήνων Συνέλευσις Αρτέμης Σώρρας. Στη πανελλαδική συνέντευξη λίγο πριν από τις Εθνικές Εκλογές της 21/05/2023 ανέδειξε το καυτό για όλα τα κόμματα, φλέγον θέμα των Τεμπών.

Αναφέρθηκε ακόμα για την ανάληψη της ευθύνης από τον πρωθυπουργό, αναδεικνύοντας την ως πράξη ομολογίας και για την οποία δεν υπήρξε καμία τιμωρία. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *