ΑΛΥΣΟΔΕΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΑΛΥΣΟΔΕΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Γράφει ο Κώστας Παπανικολάου

ΑΛΥΣΟΔΕΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο της χρονιάς για το έτος 2023 ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ. Κυριάκος Πιερρακάκης ανακοίνωσε το νομοσχέδιο για το ”Ελεύθερο Πανεπιστήμιο”, δηλαδή την ίδρυση ή την εγκατάσταση παραρτημάτων ιδιωτικών Πανεπιστημίων στην Πατρίδα μας από χώρες της Ευρωπαικής Ένωσης ή τρίτες χώρες που έχουν υπογράψει τις διεθνείς συμφωνίες ΠΟΕ-GATS(είναι η γενική συμφωνία για τις συναλλαγες στον τομέα υπηρεσιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου-ΠΟΕ), όπως η Αγγλία και οι ΗΠΑ.



Το οξύμωρο είναι ότι το παρόν νομοσχέδιο είναι αντισυνταγματικό σύμφωνα με το άρθρο 16 του Συντάγματος στο οποίο αναφέρονται ότι ‘‘Η σύσταση ανωτάτων σχολών από ιδιώτες απαγορεύεται” και ”Η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση” . Ταυτόχρονα όμως βάσει του άρθρου 28 οι Διεθνείς συμβάσεις και οι επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι μέρος του εσωτερικού Ελληνικού Δικαίου και υπερισχύουν από κάθε άλλη αντίθετη διάταξη νόμου.

Η κυβέρνηση της ΝΔ πιστή στα προστάγματα ξένων συμφερόντων, στρώνει το έδαφος σε διεθνείς επιχειρηματικούς και τραπεζικούς κύκλους να αλώσουν πλήρως την ανώτατη εκπαίδευση. Και προωθούν ως κανονικοί πλασιέ την εκτέλεση αυτών των σχεδίων. Προσπαθεί με υβριδικό τρόπο να χειραγωγήσει την Παιδεία, έχοντας ως απώτερο στόχο την κατάργηση του άρθρου 16 του Συντάγματος το οποίο αποτελεί τροχοπέδη στα ανθελληνικά τους σχέδια, και συνεχίζει την Εθνοκτόνο πολιτική της ιδιωτικοποίησης που εφαρμόζεται στην Πατρίδα μας από το 2010, μετά από το 1ο μνημόνιο, ξεπουλώντας ολους τους νευραλγικούς τομείς της κοινωνίας-όπως έχει γίνει ήδη με τις μεταφορές και την ενέργεια-λές και η Χώρα μας είναι περιουσία τους.

    Το κρίσιμο σημείο του παρόντος νομοσχεδίου είναι ότι μέσω του ελέγχου της παιδείας και συγκεκριμένα της Ανώτατης εκπαίδευσης οι ιδιώτες αποκτούν τον έλεγχο των καινοτομιών και των ανακαλύψεων που βγαίνουν από τα Πανεπιστήμια, με σκοπό την περαιτέρω και απόλυτη χειραγώγηση και καταδυνάστευση της κοινωνίας σε όλες τις φάσεις της λειτουργίας και του βίου της.

    Αυτοσκοπός του εκπαιδευτικού συστήματος οφείλει να είναι η ευημερία του κοινωνικού συνόλου μέσω της ανάδειξης και καλλιέργειας ταλέντων. Η Ανώτατη εκπαίδευση επιβάλλεται να είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον εκπαιδευτικό, κοινωνικό και παραγωγικό τομέα της πολιτείας , ώστε να εφαρμόζονται άμεσα όλες οι ανακαλύψεις και οι νεωτερισμοί προς όφελος όλων των πολιτών.

Για να καταστεί αυτό εφικτό, αποτελεί αδήριτη ανάγκη τα πανεπιστήμια να είναι στον έλεγχο μιας πολιτείας με άμεση δημοκρατία και πολίτες παρόντες και ενεργούς, και οπωσδήποτε μη κατευθυνόμενα από ιδιοτελείς σκοπούς. Να είναι ελεύθερα να προάγουν την δημιουργικότητα  την δικαιοσύνη, την καθολική και αληθινή παιδεία για ένα υγιές περιβάλλον σε όλα τα επίπεδα.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ “ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ” ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
https://www.e-sy.gr/programmatic-shttps://www.e-sy.gr/programmatic-statements/tatements/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *