Χωρίς προβολή και επισκεψιμότητα πλήθος αρχαιολογικών χώρων.

Γράφει η Λαμπρινή Νάκου

Ο πολιτισμός της χώρα μας είναι αδιαμφισβήτητα ένας από τους μεγαλύτερους, (αν όχι ο μεγαλύτερος) στο κόσμο. Η πολιτιστική κληρονομιά μας είναι ο ανεκτίμητος θησαυρός μας, είναι εξαιρετικά πλούσια αφού διατρέχει ένα χρονικό ορίζοντα χιλιάδων ετών. Πλήθος τουριστών κάθε χρόνο επισκέπτονται τη χώρα μας και τρέχουν να θαυμάσουν το πολιτισμό μας.


  Πρόσφατα πήρε το φως της δημοσιότητας μια μελέτη που διεξήγαγε ο Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ) όπου το βασικό συμπέρασμα αυτής ήταν ότι 200 αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία και μνημεία της ελληνικής περιφέρειας έχουν χαμηλή επισκεψιμότητα και αυτό συμβαίνει διότι αυτοί οι τόποι δεν είναι ορατοί και δεν τους ξέρει σχεδόν κανείς, όπως τόνισε η κ. Φασούλα, Σύμβουλος Πολιτιστικής Διαχείρισης.

Οι σημαντικότεροι παράγοντες που διαμορφώνουν αυτή την εικόνα όπως διαπιστώθηκε από τη παραπάνω έρευνα είναι οι ελλείψεις προσωπικού, η απουσία σταθερού μέσου μεταφοράς των επισκεπτών, η έλλειψη εξωστρέφειας αφού το μεγαλύτερο ποσοστό αρχαιολογικών χώρων και μουσείων δεν δέχεται καθόλου οργανωμένες επισκέψεις από τουριστικά γραφεία καθώς επίσης και η ανεπαρκής ψηφιακή ανάδειξη των τόπων (κάτω από το 20% αυτών διαθέτουν σελίδα στο διαδίκτυο ή σελίδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης). 

Παρότι η κυβέρνηση εκθειάζει τη πολιτική της ψηφιακής της διακυβέρνησης, αντιλαμβανόμαστε ότι στο τομέα της ανάδειξης και αξιοποίησης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς δεν υπάρχει η μέριμνα, η φροντίδα και η προβολή που θα έπρεπε.

 Πολλά μνημεία και ναοί που υπάρχουν σε πολλές περιοχές της Ελλάδας είναι εγκαταλελειμμένα, άλλα είναι εντελώς θαμμένα και στη καλύτερη περίπτωση βρίσκονται ανάμεσα από τα αγριόχορτα συνθέτοντας μια αρχαιολογική χωματερή που δεν μπορεί να πλησιάσει κανείς. Στα αζήτητα λοιπόν πολλοί αρχαιολογικοί χώροι της χώρας μας. 

Αυτό όμως σημαίνει ότι το πρόβλημα δεν έγκειται στο μειωμένο προσωπικό ή στο μέσο μεταφοράς των επισκεπτών όπως επικαλείται η έρευνα αλλά στο γεγονός ότι δεν υπάρχει η δίκαιη μεταχείριση και συνεργασία μεταξύ των θεσμών που είναι στην αρμοδιότητας τους η διαφύλαξη και η ανάδειξη της κληρονομιάς μας. 

  Για ποιο λόγο άραγε οι αρμόδιοι φορείς της χώρας μας δεν προσπάθησαν έως και σήμερα να προβάλλουν και να διαφημίσουν με κάθε τρόπο όλα τα μνημεία και όλους τους αρχαιολογικούς χώρους;  Αποκρύπτουν την ιστορία και το πολιτισμό μας; Η εμφάνιση της Ελληνικότητας προσβάλλει κάποιον; Τι συμφέροντα υπάρχουν και ποιον εξυπηρετούν; 

Ότι όμως και αν συμβαίνει από τα παραπάνω δεν υπάρχει καμία λογική εξήγηση. Αυτή είναι η  ιστορία μας, αυτή είναι η αρχή μας και όλοι οι Έλληνες είμαστε περήφανοι για το πολιτισμό που ζηλεύουν όλες οι χώρες του κόσμου. 

Είναι επιτακτική ανάγκη η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας με κάθε τρόπο και κάθε μέσο. Είναι επιτακτική ανάγκη επίσης να αποκαλυφθούν όλοι εκείνοι που με δόλο προσπαθούν τόσα χρόνια να κρύψουν το Ελληνικό μεγαλείο και να συσταθεί επιτροπή η οποία θα αναδείξει όλους τους αρχαιολογικούς χώρους που ξεπερνούν τις 30.000 σε έναν αρχαιολογικό χάρτη. Αυτό μόνο ο ανθρωποκεντρικός Οργανισμός Ελλήνων Συνέλευσις το έχει υπογράψει να συμβεί και μας καλεί όλους μας να μελετήσουμε και να αναγνωρίσουμε το πλούτο μας. (Προγραμματικές Δηλώσεις: Κεφάλαιο Ε΄- Πολιτισμός-1.0 Πολιτισμός και Πολιτικά Δικαιώματα) 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *