Χοντρό το πρόβλημα στο ρεύμα. Γελοίες “πατέντες” τα χρώματα και οι επιδοτήσεις(βίντεο)

 Χοντρό το πρόβλημα στο ρεύμα. Γελοίες “πατέντες” τα χρώματα και οι επιδοτήσεις(βίντεο)

Γράφει ο Κυριάκος Λιακούλης

Στην εκπομπή limit up του OPEN, φιλοξενήθηκε ή υφυπουργός ενέργειας, κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου, προκειμένου να παράσχει πληροφορίες σχετικά με τα προγράμματα “εξ οικονομώ” που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και για τις επιδοτήσεις που σχεδιάζονται να δοθούν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για το τρίμηνο Δεκεμβρίου – Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου, που σχετίζονται με την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.


Στην συνέχεια αναφέρθηκε, στα χρωματιστά τιμολόγια των καταναλωτών, τονίζοντας την προσπάθεια επεξεργασίας σχεδίου που κάνει το υπουργείο, προκειμένου να ενταχθούν περισσότεροι καταναλωτές στο μπλέ τιμολόγιο, το οποίο πλέον θα είναι ετήσιας διάρκειας, όπως δήλωσε η υφυπουργός. Στην ερώτηση του δημοσιογράφου, για το αν θα δοθούν κάποια κίνητρα στους καταναλωτές, υπό μορφή επιδότησης, προκειμένου να μεταπηδήσουν από τα άλλα χρώματα στο μπλε, η κυρία Σδούκου, δεν έδωσε σαφή απάντηση.

  Τα τελευταία χρόνια η ευρωπαϊκή ένωση, και ειδικά η χώρα μας, βιώνουν μια πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση. Με αφορμή τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας, οι ενεργειακές εταιρείες, βρήκαν το άλλοθι που έψαχναν, προκειμένου να αυξήσουν υπερβολικά, τις τιμές ενέργειας. Μία αύξηση η οποία επηρεάζει αρνητικά, όχι μόνον άμεσα τον καταναλωτή, αλλά και έμμεσα, καθώς επηρεάζονται οι τιμές κόστους, σχεδόν όλων των προϊόντων, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι, να αδυνατούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά, στην απλή καθημερινότητα.

 Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στην χώρα μας, είναι σχεδόν πενταπλάσιες, σε σχέση με τις τιμές στις σκανδιναβικές χώρες. Η οργάνωση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας ηλεκτρισμού, (eurelectric) σε ανάλυση της, αποδίδει την διαφορά αυτή των τιμών,στην μείωση των διασυνοριακών ροών ενέργειας, αλλά αυτό δεν θα έπρεπε να μας επηρεάζει, δεδομένου ότι έχουμε πλημμυρίσει με φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες, άρα έχουμε αυξήσει την παραγωγή ενέργειας.

Κι ενώ θα περίμενε κανείς, να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός και να υπάρχει μείωση τιμών, βλέπουμε ότι αυτές εκτοξεύονται στα ύψη. Οι πολίτες νιώθουν αδύναμοι να αντιδράσουν, και περιμένουν υπομονετικά, την όποια επιδότηση του κράτους. Η οποία επιδότηση στους τελευταίους λογαριασμούς, έχει φτάσει σε εξευτελιστικά επίπεδα, προσβάλλοντας τον ίδιο τον πολίτη.

ΔΕΣ ΕΔΩ

 Ο αποτελεσματικός έλεγχος της ρυθμιστικής αρχής αποβλήτων, ενέργειας, και υδάτων  (ΡΑΑΕΥ), σε συνδυασμό με το γεγονός ότι, την ενεργειακή αγορά, καλύπτουν με μεγάλο ποσοστό συμμετοχής, τέσσερις μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες, και οι οποίες συμμετέχουν στο χρηματιστήριο ενέργειας τόσο ως παραγωγοί, όσο και ως προμηθευτές, οδηγεί στην δυνατότητα χειραγώγησης των τιμών. Από την άλλη μεριά πάλι, υπάρχει έλλειψη αποθηκευτικού χώρου, της ενέργειας που παράγεται από τις ανανεώσιμες πηγές, καθώς οι κυβερνητικές πολιτικές διαχρονικά, δεν μερήμνισαν για κάτι τέτοιο.

Επίσης, ούτε οι φόροι και οι ρήτρες, (ειδικό τέλος για την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ρυθμιστικά τέλη, ειδικός φόρος κατανάλωσης, ρήτρα CO2 κλπ) που επιβαρύνουν τους πολίτες, είχαν κάποιον ανταποδοτικό χαρακτήρα υπό την μορφή επενδύσεων, για μείωση του κόστους παραγωγής. Άρα με αυτές τις πολιτικές, και χωρίς κανέναν στρατηγικό σχεδιασμό από πλευράς των κυβερνήσεων, οδηγούμαστε κι εδώ, στο “ πάμε κι όπου βγει”.

ΔΕΣ ΕΔΩ

 Η Ελλήνων Συνέλευσις, στις προγραμματικές της δηλώσεις, και στο κεφάλαιο για την βιομηχανία – ενέργεια, αναλύει τις παρεμβάσεις εκείνες, οι οποίες θα καταστήσουν την ενέργεια, ως δημόσιο αγαθό.

Με υψηλών προδιαγραφών εναλλακτικές τεχνολογίες, θα καταστήσει την χώρα, πλήρως αυτοδύναμη ενεργειακά, θέτοντάς την, ως παγκόσμιο πρότυπο εφαρμοσμένης τεχνολογίας.Με πλήρη ασφάλεια, και απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον, όλες οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας που θα χρησιμοποιηθούν, θα έχουν σαν κατάληξη, την χρήση ελεύθερης ενέργειας. 

 Η συμμετοχή όλων, στην οικογένεια (οίκος του γένους) της Ελλήνων Συνέλευσις, είναι απαραίτητη.

Το αγαθό ρεύμα, ΔΕΗ και κόστος ενέργειας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *