Γράφει ο Γιώργος Καπετανάκης
Σταμάτησε προ ημερών η αναζήτηση του Βασίλη Καλογήρου, μετά τον εντοπισμό σωρού σε βραχώδη και δύσβατη περιοχή, στη Περαχώρα, (κτηνοτροφική περιοχή) Τυρνάβου, κλείνοντας με τον πιο οδυνηρό τρόπο. Θυμίζουμε πως τα ίχνη του 39χρονου είχαν χαθεί από τις 30 Δεκεμβρίου 2024, και η σορός εντοπίστηκε 50 μέρες μετά 18 χιλιόμετρα από το σπίτι του.
Η μητέρα του Β. Καλογήρου αναγνώρισε τα ρούχα του στη σορό που βρέθηκε σε σήψη και εντοπίστηκε από κτηνοτρόφο που διατηρούσε ποιμνιοστάσιο κοντά στο σημείο εντοπισμού του.
Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση αφορά τον υιό της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας κ. Σοφίας Καλογήρου – Αποστολάκη και ανιψιό του πρώην αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου κ. Γιώργου Αποστολάκη ο οποίος είχε εκλεγεί και βουλευτής επικρατείας με το κόμμα της ΝΙΚΗΣ και παραιτήθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου 2024 λόγω διαφωνιών με τις πολιτικές θέσεις του κόμματος.
Για τις συνθήκες του χαμού του Βασίλη Καλογήρου εγείρονται πολλά ερωτηματικά τόσο από τον ερευνητή της οικογένειας που είχε αναλάβει την έρευνα της εξαφάνισης, όσο και από την ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της μητέρας του, καθώς και την αναδημοσίευση του θείου του, πρώην αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου.
Σε ανάρτηση, λίγες ώρες μετά την αναγνώριση και μια μέρα πριν τη κηδεία του γιού της, η μητέρα του έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:
«Στην υγειά σας! Είμαι ο Βασίλης που ψάχνετε. Εγώ με τη χάρη του Θεού βρήκα τον παράδεισο και βλέπω τον Χριστό που τόσο αγαπώ. Εσείς που με πετάξατε στα βουνά με τα άγρια ζώα καθώς και το κακόψυχο αφεντικό σας, άραγε τι τέλος θα έχετε;».
Η απελπισμένη μάνα που πριν λίγες ώρες αναγνώρισε το νεκρό παιδί της, προσπαθεί να μας δώσει ένα στίγμα, αλλά με τι στοιχεία και αποδείξεις υπαινίσσεται εγκληματική ενέργεια και μάλιστα με εντολή κάποιου κακόψυχου αφεντικού;
Αν όντως γνωρίζει και έχει στοιχεία, γιατί δεν κατονομάζει τον ένοχο; Τι είναι αυτό που τη σταματά, μήπως οι ένοχοι βρίσκονται πολύ ψηλά και δεν μπορεί να τους αγγίξει;
Βεβαίως γνωρίζουμε πως όταν οι έρευνες για έγκλημα βρίσκονται εν εξελίξει, δεν δημοσιεύονται στοιχεία. Τώρα όμως, μας δίνει το δικαίωμα να ρωτήσουμε, «η Εισαγγελέας δεν το γνώριζε αυτό όταν δημοσίευσε το μήνυμα σε κοινή θέα, αφήνοντας καθαρά υπόνοιες για έγκλημα με φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς;»
Σε τηλεοπτική εκπομπή, μίλησε συγγενής του θύματος ο οποίος αποκάλυψε μεταξύ άλλων ότι η μητέρα του δεχόταν απειλές. Είχε σταματήσει να έχει σταθερό τηλέφωνο και ερχόταν με σωματοφύλακα. Θεωρώ ότι αυτό που έγινε έχει να κάνει με τα Τέμπη. Να θυμίσουμε ότι η Εισαγγελέας είναι αυτή που μίλησε ανοιχτά για τη συγκάλυψη των Τεμπών.
Στο πρόσφατο πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, που έγινε αιτία να καούν ζωντανοί άνθρωποι και με την υπόθεση να διερευνάται ακόμα, εγείροντας τεράστια ερωτηματικά για το ποιοι είναι πραγματικά οι ένοχοι και αν τελικά θα οδηγηθούν στην Δικαιοσύνη, σε μια δίκη που αναβλήθηκε, αλλά για να είμαστε ενήμεροι όπως αναφέρεται και το άρθρο 349 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, δεύτερη αναβολή δεν μπορεί να γίνει.
Η θέση του εισαγγελέα δεν είναι μια οποιαδήποτε εργασία, είναι ο Ανώτερος, ο Ισόβιος Δικαστικός Λειτουργός, που εκπροσωπεί το δημόσιο συμφέρον, μεριμνά για την εφαρμογή των νόμων και τη ποινική αντιμετώπιση όσων τους παραβαίνουν.
Σκιαγραφώντας την ιδιότητα του εισαγγελικού λειτουργού για οποιονδήποτε άνθρωπο τη φέρει, θα αναφέρουμε ότι πρόκειται για ένα πολύπλευρο χαρακτήρα, που δρα προς πάσα κατεύθυνση, με υψηλό αίσθημα ευθύνης, πιστή εφαρμογή των νόμων και των αρχών του συντάγματος, έχοντας ήθος και νηφαλιότητα, αναλυτική και διεισδυτική σκέψη, βαθύ αίσθημα Δικαίου, αμεροληψία, αντικειμενικότητα και χωρίς να ξεφεύγει ούτε στο ελάχιστο από τα όρια για την ανάδειξη του δικαίου.
Στο περί φύσεως του Ηράκλειτου διαβάζουμε:
«ΉΛΙΟΣ ΟΥΧ ΥΠΕΡΒΗΣΕΤΑΙ ΜΕΤΡΑ ΕΙΔΕΜΗ ΕΡΙΝΥΕΣ ΜΙΝ ΔΙΚΗΣ ΕΠΙΚΟΥΡΟΙ ΕΞΕΥΡΗΣΟΥΣΙΝ». «Ούτε ο Ήλιος δεν μπορεί να υπερβεί τα όρια του στα οποία κινείται. Γιατί αν τα υπερβεί, οι Ερινύες, οι βοηθοί της Δικαιοσύνης θα τον βρούνε και θα τον επαναφέρουν στη τροχιά του αφού διέπραξε «ύβριν» ξεφεύγοντας από τα όρια του.
Έτσι εκτελεί τα καθήκοντα του με υψηλό φρόνημα, με ανιδιοτέλεια και απαλλαγμένο από σκοπιμότητες. Με λίγα λόγια είναι θεματοφύλακας της έννομης τάξης.
Με δεδομένο την αντισυνταγματικότητα πολλών νόμων που φτάσανε τη χώρα μας σε αυτό το χάλι, έναν εισαγγελέα περιμένουμε εδώ και πολλά χρόνια να επέμβει, όπως εξάλλου είναι ορισμένος από την ίδια τη πολιτεία να κάνει.
Μετά την ανάρτηση της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χιλιάδες ήταν οι αντιδράσεις του κόσμου στη φράση «κακόψυχο αφεντικό». Και πώς να μην είναι!
Η δυσβάσταχτη ακρίβεια, η έλλειψη δικαιοσύνης, η εξαπάτηση του σε ποικίλα κοινωνικά θέματα από τη κυβέρνηση, αλλά και όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, σε ένα γαϊτανάκι αντιδράσεων δήθεν αντί – πολιτευτικής πολιτικής, δίχως ουσιώδη δράση, (κατά όλων αυτών που διαμελίζουν και σκοτώνουν τον Έλληνα άνθρωπο), πυροδότησαν το θυμό και την οργή της κοινωνίας, που είναι έτοιμη να δικάσει και να καταδικάσει τα κακώς κείμενα.
Τα άπειρα οικονομικά σκάνδαλα που αντί να μειωθούν αυξάνονται από όσο θυμόμαστε τη πολιτική μας ζωή, η δυσβάσταχτη φορολογία χωρίς αντίκρισμα για τις θυσίες που κάνουμε, η κατάπτωση των αξιών, ο εγκλεισμός δύο ετών στα σπίτια μας με καθημερινή προπαγάνδα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για εμβολιασμό, αλλά και το έγκλημα στα Τέμπη, που δεν θα πούμε ότι έγιναν λάθος χειρισμοί από τη κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά πολλαπλοί χειρισμοί συγκάλυψης και απόκρυψης στοιχείων.
Εμείς φταίμε που γίναμε καχύποπτοι; η ελλιπής Δικαιοσύνη και η διαχρονική ατιμωρησία έκανε τη κοινή γνώμη πιο ευαίσθητη σε κοινωνικά και πολιτικά θέματα. Αυτός κατά βάση είναι και ο λόγος της έκρηξης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην αναφορά της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας κ. Σοφίας Καλογήρου περί του «κακόψυχου αφεντικού σας, άραγε τι τέλος θα έχετε».
Είναι μέγιστο καθήκον από τη θεσμική της θέση ως Εισαγγελέας και ως μάνα που της πήραν τη μισή ζωή, το ίδιο το παιδί της, να προχωρήσει στη κατάθεση των στοιχείων που έχει στη διάθεση της. Είναι μέγιστη ευκαιρία να αποκαλύψει χωρίς κανένα δισταγμό, τα αδίστακτα αφεντικά που δρουν ανεξέλεγκτα στο τόπο μας ορίζοντας τις ζωές μας. Στη θέση του γιου της είμαστε όλοι εμείς που περιμένουμε δικαίωση.