Γράφει ο Παπανικολάου Κώστας
Στις 20 Σεπτεμβρίου 2006 μετά από πρόταση του Ρώσου Προέδρου Βλαδίμηρου Πούτιν πραγματοποιήθηκε στην Νέα Υόρκη (όπου γινόταν η γενική συνέλευση του ΟΗΕ) η πρώτη συνάντηση των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική ) με σκοπό να συζητήσουν μια ενδεχόμενη πολύπλευρη συνεργασία των χωρών τους. Εκπρόσωποι ήταν οι υπουργοί εξωτερικών της Ρωσίας, της Βραζιλίας, Κίνας και ο Υπουργός άμυνας της Ινδίας. Αφού έγιναν αρκετές συνομιλίες και συνεννοήσεις , στις 16 Ιουνίου 2009 έλαβε χώρα στην Αικατερινούπολη (Yekaterinburg) της Ρωσίας η πρώτη επίσημη συνέλευση των BRICS.
Το αποτέλεσμα των διεργασιών αυτής της πρώτης συνεδρίασης ήταν να εκδοθεί μία κοινή δήλωση, στην οποία τέθηκαν οι στόχοι τους οι οποίοι είναι οι εξής:’’ Η προώθηση του εποικοδομητικού διαλόγου και της διαφανούς συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών, όχι μόνο για να εξυπηρετούνται τα οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντά τους, αλλά κυρίως η εγκαθίδρυση ενός αρμονικού κόσμου με μακροχρόνια ειρήνη και ευημερία όλων των χωρών’’
Ο νέος πόλος δυνάμεων αναπτύσσεται ταχύτατα στον πλανήτη και είναι πλέον το αντίπαλο δέος στην μονοκρατορία του σάπιου και σιωνιστικού ΝΑΤΟ, το οποίο προωθεί πολέμους , εξυπηρετώντας τα συμφέροντα της παγκόσμιας ελίτ, και οδηγεί στον θάνατο και την ανέχεια πολλούς συνανθρώπους μας.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα των πρακτικών του ΝΑΤΟ είναι ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας, όπου σε συνεργασία με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης επέλεξαν μια πολεμική λύση, εξοπλίζοντας την Ουκρανία με πολεμικό υλικό , αντί να προσπαθήσουν να σταματήσουν όσο πιο σύντομα γίνεται τις εχθροπραξίες και να οδηγήσουν Ρωσία και Ουκρανία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Με αυτή τους την επιλογή, ΝΑΤΟ και ΕΕ, προκάλεσαν το θάνατο πολλών ανθρώπων και την εξαθλίωση ακόμα περισσότερων, ενώ ταυτόχρονα αποδυνάμωσαν στρατιωτικά και οικονομικά όλες της εμπλεκόμενες χώρες. Συγκεκριμένα η χώρα μας ενεπλάκη στον πόλεμο στέλνοντας στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία, αποστρατικοποιώντας στην ουσία τα ακριτικά μας νησιά (τα γειτονικά νησιά με την Τουρκία) καθιστώντας τα ευάλωτα σε μια ενδεχόμενη Τουρκική εισβολή.
Στην ομάδα των BRICS η οποία συνεχώς διευρύνεται συμμετέχουν 10 χώρες -τα 5 αρχικά μέλη και 5 νεοεισελθέντα μέλη το 2024:Ιράν, Σαουδική Αραβία, Αίγυπτος, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Αιθιοπία- με συνολικό πληθυσμό 3,6 δις ανθρώπων , ήτοι το 46% του παγκόσμιου συνόλου, με ακαθάριστο προϊόν άνω των 30 τρις δολαρίων (μεγαλύτερο από τις χώρες των G7) και προβλεπόμενο ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 4% (έναντι 3,2% του παγκόσμιου μέσου όρου).
Υπάρχει ανάγκη ενός αντίπαλου δέους. Μήπως είναι οι BRICS;
Οι πρώτες ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές και διαφαίνεται ότι αυτή η νέα διακρατική συμμαχία κινείται στη σωστή κατεύθυνση, καθώς η Κίνα όχι μόνο μεσολάβησε στην συμφιλίωση Ιράν και Σαουδικής Αραβίας το 2023 (στη συνέχεια αμφότερες οι 2 χώρες έγιναν μέλη των BRICS), αλλά ανακοίνωσε και την διευθέτηση των μεθοριακών ζητημάτων με την Ινδία στην περιοχή του Λαντάκ (ήταν πηγή σημαντικών εντάσεων μεταξύ Ινδίας και Κίνας από το 2020).
Στην φετινή σύνοδο των BRICS στο Καζάν της Ρωσίας, που πραγματοποιήθηκε στις 22-24 Οκτωβρίου 2024, εκπροσωπήθηκαν 32 κράτη. Παρόντες ήταν οι ηγέτες των χωρών μελών και οι ηγέτες των υποψηφίων προς ένταξη ή συνεργαζόμενων χωρών, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.
Η σημαντικότερη απόφαση ήταν η δημιουργία δικού τους νομίσματος που θα έχει εν μέρει αντίκρισμα σε χρυσό, σε αντιδιαστολή με το δολάριο το οποίο εκδίδεται από την Federal Reserve-ιδιωτική τράπεζα με χρεόγραφα-ομολογίες χρέους (δεν έχει αντίκρισμα σε χρυσό). Στόχος είναι να οικοδομηθεί μια υγιής παγκόσμια οικονομία στην οποία το χρήμα δεν θα εκδίδεται από ιδιωτικές τράπεζες που δανείζουν με τόκο στα κράτη δημιουργώντας χρέος το οποίο διογκώνεται συνεχώς και θέτει τις χώρες σε ένα διαρκές καθεστώς ομηρίας και πτωχοποίησης.
Είναι οι BRICS η αρχή για την αληθινή μεταρρύθμιση; Μένει να το διαπιστώσουμε στην πράξη.
Αν θέλουμε να έχουμε ένα δικαιότερο μέλλον είναι απαραίτητη μια νέα συμμαχία που θα στηρίζεται σε σταθερά και υγιή θεμέλια οικονομίας και πλούτου. Και είναι επίσης απαραίτητο να προωθεί τα πραγματικά ανθρωποκεντρικά πρότυπα, δικαιώματα και αξίες, ώστε η ανθρωπότητα και ο πλανήτης να ευθυγραμμιστούν, να ανακτήσουν την υγεία και την αληθινή πορεία της αποστολής τους προς την ανέλιξή τους και να σταματήσουν την τωρινή κατάπτωση που οδηγεί στην καταστροφή.